Thursday , 18 April 2024

“Κάντο όπως το Λουξεμβούργο” – Δωρεάν από σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες

Τι σχέση μπορεί να έχει η Θεσσαλονίκη με το Λουξεμβούργο; Καμία φυσικά.

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη ψάχνεις λεωφορείο με τα κυάλια και αν και εφόσον φτάσει στη στάση δε χωράς να μπεις ενώ καλείσαι να πληρώνεις εισιτήριο για κάκιστες συνθήκες μεταφοράς το Λουξεμβούργο βάζει τα γυαλιά παγκοσμίως γράφοντας ιστορία. Κι αυτό διότι από σήμερα γίνεται η πρώτη χώρα που προσφέρει εντελώς δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων της χώρας για αυτό από σήμερα 1η Μαρτίου οι επιβάτες σε τρένα, λεωφορεία και τραμ δε θα χρειάζεται να αγοράζουν εισιτήριο κάτι που ισχύει ήδη για κάθε παιδί και νέο κάτω των 20 ετών.

Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με τα περισσότερα αυτοκίνητα να αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο ένας στους πέντε από τους πολίτες επιλέγει να  χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν πρωταρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης, έχοντας υπολογίσει ότι μια τέτοια κίνηση θα ωφελήσει περίπου το 40% των νοικοκυριών και θα εξοικονομήσει σε κάθε ένα από αυτά περίπου 100 ευρώ ετησίως.

“Για τους ανθρώπους με χαμηλούς μισθούς, τα έξοδα μεταφοράς έχουν σημασία. Επομένως, είναι ευκολότερο να γίνει δωρεάν για όλους”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Οι πωλήσεις από τα εισιτήρια έφταναν το ποσό των 41.000.000 ευρώ ετησίως, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες και θα καλύπτεται πλέον από το υπουργείο Οικονομικών.

Όλα τα μηχανήματα που πωλούν εισιτήρια θα κλείσουν και θα ανατεθούν νέα καθήκοντα στο προσωπικό ελέγχου εισιτηρίων. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι με αυτή την κίνηση θα αυξηθεί και ο τουρισμός.

Βασικός στόχος αυτής της κίνησης, είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, πράγμα που ταυτόχρονα σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον και περισσότερη άνεση στους δρόμους. Παράλληλα, οι θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ποδηλάτων θα διπλασιαστούν στο Λουξεμβούργο έως το 2025.

Πάντως εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα επιλογής πρώτης θέσης στα τρένα για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν το ανάλογο το χρηματικό αντίτιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *