Friday , 29 March 2024

Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων: “Παράνομη και άδικη η παρακράτηση του 40%”

Να τερματιστεί η παρακράτηση του 40% επί του καθαρού εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, η οποία έχει επιβληθεί λόγω των συνθηκών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ζητά το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων.
 
Σε εκτενή ανακοίνωσή του, θεωρεί την εν λόγω  παρακράτηση άδικη και παράνομη, ενώ δηλώνει ότι στην ΕΕ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία το ελληνικό κράτος οφείλει να αξιοποιήσει, για να υποστηρίξει τους ενοικιαστές ακινήτων.
 
Όπως διευκρινίζει ο Δάνος Δανιηλίδης, μέλος του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων “η παρακράτηση από τους ιδιοκτήτες θεσπίστηκε με σκοπό να ενισχυθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, αυτή την ενίσχυση όφειλε να παράσχει το ίδιο το κράτος και όχι οι ιδιοκτήτες ακινήτων”.
 
Σύμφωνα με το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν σε μείωση 40% επί των ενοικίων που αναγράφονται στα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση όλου του ποσού από κρατικές ενισχύσεις, όπως θα ήταν λογικό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «όπου το κράτος παρεμβαίνει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε ιδιωτικά εισοδήματα ή επιτάσσει ακίνητα, λογικό είναι να τα αποζημιώνει κιόλας».
 
Το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων επικαλείται τα άρθρα 5.1 & 25 του Συντάγματος της Ελλάδας περί της αρχής της αναλογικότητας και της ελευθερίας της οικονομίας, όπως και τις αντίστοιχες διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012/C 326/02.
 
“Στην περίπτωση των ιδιοκτητών ακινήτων, όσον αφορά στην επιβολή της μείωσης 40% επί των ενοικίων, δε λήφθηκε υπόψη τίποτα από τα παραπάνω. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εξοργισμένοι και σε απόγνωση για την κατάφωρη αυτή αδικία”, αναφέρει η ανακοίνωση.
 
“Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε καμία περίπτωση δε στρέφονται εναντίον των ενοικιαστών τους και του επιχειρηματικού κόσμου. Κατανοούν και βιώνουν την ίδια κατάσταση, αλλά η διευκόλυνση θα έπρεπε να έρθει από το ίδιο το κράτος, αντί να φέρνει σε ψυχολογική ένταση και αντιδικία τις δύο πλευρές”, επισημαίνουν τα μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων.
 
Το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων αποτελεί ανεξάρτητη ομάδα μεμονωμένων ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας, η οποία συστήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, με αφορμή τη δραματική μείωση των ενοικίων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με πολιτικά κόμματα ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *