Tuesday , 7 May 2024

«Κίνημα της πετσέτας»: Εξαπλώθηκε σε Χαλκιδική και Καβάλα – Ήδη αριθμεί περίπου 4.000 μέλη μέσα σε 24 ώρες

Μετά τα ελληνικά νησιά, κάτοικοι και παραθεριστές ανέλαβαν… δράση και στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Το «κίνημα της πετσέτας» με σκοπό την «απελευθέρωση» των παραλιών απέναντι στην παράνομη κατάληψή τους από τους επιχειρηματίες φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς όλο και περισσότεροι λουόμενοι αντιδρούν στην καταπάτηση του αιγιαλού από επιχειρήσεις.

Το «Κίνημα πολιτών Χαλκιδικής»
Η σχετική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με το όνομα «Κίνημα πολιτών Χαλκιδικής για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» δημοσιεύει: «Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψή τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!». Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα «Κίνημα πολιτών Χαλκιδικής για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» δημιουργήθηκε στο Facebook την περασμένη Πέμπτη (3/8) και ήδη αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη. Στις πληροφορίες για τον χαρακτήρα της ομάδας περιγράφονται τα αιτήματα των μελών με τα οποία αντιδρούν στην «παράνομη κατάληψη» των παρανομιών, η οποία «αποκλείει μέρος των πολιτών».

Οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες, που γίνονται στη διαδικτυακή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και για παράνομη κατάληψη των beach bar με ξαπλώστρες που φτάνουν στην άκρη του κύματος. Όπως τονίζουν λουόμενοι, «στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε…στρατιές από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο». Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας προσπαθούν να οργανώσουν την πρώτη τους συνάντηση και ίσως να οργανώσουν κάποια διαμαρτυρία την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κίνημα και στην Καβάλα
Πολλά είναι τα παράπονα παραθεριστών και κατοίκων και στην Καβάλα. Πρόσφατα η δημοτική αρχή Παγγαίου απομάκρυνε παράνομα τοποθετημένες ομπρέλες και άλλες πρόχειρες κατασκευές από την παραλία της Νέας Περάμου.

Εισαγγελική παρέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση στο θέμα έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου ζήτησε να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα που αφορούν την Πάρο για το θέμα των καταλήψεων τμημάτων του αιγιαλού. «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της», αναφέρει στην παραγγελία της η κ. Αδειλίνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *