Thursday , 2 May 2024

Καίγεται 11η μέρα ο Έβρος – Aναζωπυρώσεις σε Ροδόπη, Πάρνηθα, Βοιωτία και Άνδρο

Για 11η ημέρα η πυρκαγιά αποτεφρώνει δασικές εκτάσεις στον Έβρο με αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες, χωρίς να απειλεί οικισμούς και ανθρώπινες ζωές. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Στη μάχη και το Jumbo Track Multi
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δαδιά βρίσκεται το ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς. Η Πυροσβεστική για να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά -όπως έγινε γνωστό, έπειτα από εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς- στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχτεί και το ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi, πρώην Leopard. Το γιγαντιαίο όχημα και πρώην άρμα μάχης, το οποίο μεταφέρθηκε στο δάσος της Δαδιάς από αρματοφορέα του 784 Τάγματος Μεταφορών, επιχείρησε όλη τη νύχτα και συνεχίζει την επιχείρηση σβήνοντας μεγάλο μήκος πυρκαγιών και ανοίγοντας ζώνες πυρασφάλειας. Το όχημα αυτό της RAM EUROPE διέθεσε εθελοντικά ο ιδιοκτήτης της, Ρέντζος Θεόδωρος από τον Ορχομενό Βοιωτίας.Το εδικό όχημα Jumbo Track Multi έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ -μία λεπίδα δηλαδή -που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα το νερό.

Στη Ροδόπη

Εκτός από τον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.
Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις το τελευταίο 24ωρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 27 νέες δασικές πυρκαγιές κατάφεραν τις περισσότερες από αυτές να τις αντιμετωπίσουν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Σε Πάρνηθα και Βοιωτία
Στην Πάρνηθα, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές εστίες φωτιάς, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Την ίδια ώρα στη Βοιωτία οι επίγειες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Στην Άνδρο

Ενεργές εστίες αντιμετωπίζονται από άνδρες της πυροσβεστικής και στην Άνδρο όπου ξέσπασε προχθές πυρκαγιά σε δασική περιοχή του νησιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *