Friday , 10 May 2024

«Καίει» η βενζίνη – Σε ποιες περιοχές ξεπερνά τα 2 ευρώ

Συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεπερνώντας και τα 87 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που έχει πυροδοτήσεις αύξηση των καυσίμων στα πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στη χώρα στα 1,956 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στις Κυκλάδες όπου ξεπερνούν τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο.

Τι λένε οι πρατηριούχοι
Τα τιμολόγια στα πρατήρια της χώρας συνεχίζουν να φτάνουν με διαρκώς αυξημένες τιμές. Όπως εξήγησε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βενζινοπωλών και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής «οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν στα διυλιστήρια και ετεροχρονισμένα οι αυξήσεις περνάνε μέσω των πρατηρίων και στους καταναλωτές. Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή της βεζίνης κατά 11,5-12 λεπτά στα διυλιστήρια και στα πρατήρια εννιά λεπτά. Έχουμε χρονοκαθυστέρηση στην αύξηση των τιμών όπως συμβαίνει πάντα και στην αύξηση και στη μείωση. Η τιμή της μπορεί να πλησιάσει ακόμη και στα 2 ευρώ το λίτρο. Πάντως η ελληνική αγορά, η οποία είναι μικρή και απειροελάχιστη, δεν έχει σχέση με τις διεθνείς τιμές», υπογράμμισε ο κ. Κιουρτζής εξηγώντας ότι η άνοδος στις τιμές δεν έχει καμία σχέση με την αυξημένη κίνηση των καταναλωτών λόγω καλοκαιριού.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει «ο κλάδος μας άδικα κατηγορείται ενώ εξακολουθεί να μάχεται για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς». Σημειώνει πως ακόμη η αγορά στα πρατήρια καυσίμων λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και όχι σε συντονισμό με τις διυλιστηριακές τιμές. Τα πρατήρια, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «διαμορφώνουν διαχρονικά τις λιανικές τιμές τους με χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο και στην πτώση διότι έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς και όποιος αμερόληπτος παρακολουθεί την αγορά θα αντιληφθεί ότι στο σύνολο η καθυστέρηση της ανόδου των τιμών είναι μεγαλύτερη από την πτώση και μάλιστα ορισμένες φορές απορροφάται η άνοδος όταν οι τιμές γυρίσουν χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το υπουργείο Ανάπτυξης
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στα πρατήρια σε όλη τη χώρα ενώ χθες, Παρασκευή, ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Καλαμάτα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *