Friday , 3 May 2024

«Καίει» η τιμή του ελαιόλαδου – Η αύξηση ξεπερνά το 20% ετησίως – Από 6-10 ευρώ το λίτρο- Ακριβότερο τον Σεπτέμβριο

Την… ανηφόρα έχει πάρει τους τελευταίους μήνες η τιμή του ελαιόλαδου. Αιτία η ξηρασία που πλήττει εδώ και δύο χρόνια την Νότια Ισπανία όπου τα ελαιόδεντρα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και στην περιοχή παράγεται η μισή παγκόσμια παραγωγή. Η φετινή σοδειά στην Ισπανία ήταν μειωμένη κατά 50% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι προοπτικές είναι αρνητικές λόγω της κλιματικής κρίσης που πλήττει την Ανατολική Μεσόγειο.

15 λίτρα το χρόνο η κατά κεφαλήν κατανάλωση
Το λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Όμηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλώς μια τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς και πηγή μαγείας και θαυμασμού. Οι Έλληνες μαζί με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας ξεπερνά τα 15 λίτρα ετησίως, δηλαδή μία τετραμελής οικογένεια αγοράζει 60 λίτρα για τις ανάγκες της χρονιάς.

Από 360-600 ευρώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός
Στο ράφι του σούπερ μάρκετ το παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από τα 6 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 10 ευρώ με αυξητικές τάσεις για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τη μέση κατανάλωση, μία οικογένεια μπορεί να ξοδεύει από 360 έως και 600 ευρώ ετησίως για το λάδι. Οι τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη μορφή κούρσας και υπολογίζεται ότι η αύξηση ξεπερνά το 20% ετησίως με ανοδική πορεία. Δηλαδή, μόνο για το ελαιόλαδο ο οικογενειακός προϋπολογισμός μπορεί να επιβαρυνθεί με πρόσθετη δαπάνη από 72- 120 ευρώ. Τα ποσά δεν είναι λίγα όταν αφορούν μόνο ένα αγαθό. Εάν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι και για το ψωμί υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις λόγω της κατάρρευσης της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία και της ανόδου των διεθνών τιμών οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το… χέρι στην τσέπη. Οι αρτοποιοί ήδη διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κατά 10% στην τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *