Sunday , 28 April 2024

«Καίνε» τα καύσιμα – Μειώθηκε η κατανάλωση – Μικραίνουν τις διαδρομές οι καταναλωτές

«Φλερτάρει» με τα 2 ευρώ η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ενώ στα νησιά η τιμή της κινείται ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), Θέμης Κιουρτζής «σχεδόν καθημερινά ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων. Κι όταν υπάρχουν αυξημένες τιμές σίγουρα επηρεάζεται η αγορά όσον αφορά την κατανάλωση.

Μειωμένη η κατανάλωση καυσίμων
«Όταν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης και φτάνει τα 2 ευρώ που είναι ψυχολογικό όριο σίγουρα ο Έλληνας καταναλώνει λιγότερο. Επίσης είναι αυτονόητο ότι το μπάτζετ κάποιων οικογενειών είναι ορισμένο. Άρα αυτή η κατηγορία του καταναλωτή θα προσπαθήσει να μειώσει εκεί που μπορεί –γιατί από τα έξοδά του εκείνο που μπορεί να μειώσει είναι το καύσιμο- και αντί να μεγαλώσει τις διαδρομές τους τις μικραίνει. Συνεπώς θα καταναλώσει με τα ίδια χρήματα μικρότερες αποστάσεις. Εξάλλου οι αυξομειώσεις των καταναλώσεων συνήθως δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες αλλά σίγουρα επηρεάζουν ένα κομμάτι των καταναλωτών. Μία μερίδα καταναλωτών σαφώς και οικονομικά δεν αντέχει αλλά και ψυχολογικά προσπαθεί να μειώσει τις καταναλώσεις», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Αυξημένη η κατανάλωση τον Ιούλιο
Ο κ. Κουρτζής αναφερόμενος στις ημέρες που διανύουμε υπογράμμισε ότι «ο Αύγουστος είναι μήνας χαμηλότερος σε καταναλώσεις από τον Ιούλιο μια και ο περισσότερος κόσμος φεύγει από τα αστικά κέντρα λόγων των καλοκαιρινών του διακοπών. Αντίθετα ο Ιούλιος ήταν ένας καλός μήνας σε επίπεδο καταναλώσεων. Ο κόσμος ήταν πιεσμένος από τον Ιούνιο, ήλθε και ο τουρισμός και αυξήθηκε η κατανάλωση καυσίμων. Ο κόσμος κινήθηκε περισσότερο γιατί είχαμε και τους καύσωνες και έφευγε από τα αστικά κέντρα στη θάλασσα προκειμένου να δροσιστεί. Κοντινές ή μακρινές αποστάσεις ο καταναλωτής τις έκανε».

«Άδικα μπήκε το πλαφόν στα πρατήρια»
Όσον αφορά το ράλι τιμών στα καύσιμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), Θέμης Κιουρτζής αναφέρει «η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τί γίνεται με τις διεθνείς τιμές γιατί σίγουρα επηρεάζουν και τη δική μας αγορά. Τόσο χρονικό διάστημα συνεχόμενων αυξήσεων χωρίς αιτία δεν δικαιολογείται. Επειδή όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει πάρα πολλά έργα -που δεν φανταζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια- δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά». Αναφερόμενος στο πλαφόν που μπήκε στα πρατήρια ο κ. Κιουρτζής τόνισε ότι «οι συνεχείς αυξήσεις τιμών στα καύσιμα εδώ και ενάμιση μήνα δεν επηρεάζονται από τα ποσοστά κέρδους ή από την κερδοφορία των πρατηριούχων γιατί φαίνεται ότι τα περιθώρια κέρδους μειώνονται. Άρα το πλαφόν μπήκε άδικα και αποπροσανατολιστικά γιατί αυτοί που κερδίζουν και φαίνεται από τους ισολογισμούς τους είναι τα διυλιστήρια. Αν θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός στο πλαφόν θα έπρεπε να είναι προς εκείνη την κατεύθυνση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *