Thursday , 2 May 2024

Καθαρά Δευτέρα: Εκδηλώσεις με χαρταετούς, παρελάσεις, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα – Πού γιορτάζονται στην Κ. Μακεδονία

Με το πέταγμα του χαρταετού, φασολάδα, λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα θα γιορταστούν τα «Κούλουμα», αύριο, Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η προέλευση της λέξης «Κούλουμα», σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη είναι λατινική, από το cuuiulus που εκτός από το ό,τι σημαίνει αφθονία ή περίσσευμα, σημαίνει και το πέρας και τον επίλογο. Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα, μέρα η οποία, κατά το λαό, θεωρείται μέρα αποτοξίνωσης από τα πλούσια φαγοπότια της Αποκριάς.

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα, μουσική και χορό και πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δήμοι και κοινότητες έχουν διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα σε ντόπιους και επισκέπτες.Πιο συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία:

Οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης
Με παραδοσιακό φαγητό, χαρταετούς και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα γιορτάσουν τα Κούλουμα οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.

Δήμος Θεσσαλονίκης
Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών γιορτάζουν με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα. Στην Γ΄ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα πραγματοποιηθεί στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου – Πλατεία Τσιάτρα) από τις 10.00 το πρωί έως και τις 15.00 μετά το μεσημέρι με παραδοσιακά εδέσματα, χορούς και τραγούδια.

Δήμος Καλαμαριάς
Με ένα παραδοσιακό διπλό γλέντι δίπλα στη θάλασσα θα γιορτάσει η Καλαμαριά τα Κούλουμα. Ο δήμος Καλαμαριάς περιμένει μικρούς και μεγάλους, αύριο, Καθαρά Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί στην πλαζ Αρετσούς για να γλεντήσουν όλοι μαζί με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ASMA, αλλά και υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας από τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη Κογκαλίδη. Ο δήμος Καλαμαριάς και η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού, θα τιμήσουν και το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού μοιράζοντας δωρεάν 300 χαρταετούς.

Δήμος Θέρμης
Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα… πέσει αύριο, Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Φράγμα Θέρμης. με σαρακοστιανά εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους στο Φράγμα της Θέρμης για το πέταγμα του χαρταετού το οποίο θα συνοδεύεται με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική. Σαρακοστιανά εδέσματα θα… περιμένουν από τις 11.00 το πρωί τους επισκέπτες ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες – Full band». Θα συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για τους μικρούς μας φίλους
-Παράλληλα την ίδια μέρα στα Βασιλικά στις 11.00 το πρωί θα αναβιώσει το έθιμο της«καμήλας τα πέταλα» στους δρόμους του χωριού με τη συνοδεία οργάνων από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καρναβαλικά παρέλαση με πλήθος αρμάτων.
-Την Καθαρά Δευτέρα επίσης τα «κούλουμα» θα γιορταστούν σε Περιστερά, Σουρωτή, Πλαγιάρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι και Άγιο Αντώνιο.

Δήμος Παύλου Μελά
Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού και γλέντι θα γιορταστούν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Τραυματιούπολη Ευκαρπίας. Τα εδέσματα που θα μοιραστούν είναι φασολάδα, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί. Και στα δύο σημεία θα διανεμηθούν δωρεάν χαρταετοί. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το τμήμα Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά και οι δημοτικές κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Στο Σοχό
Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι», στον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριοΚαθαρά Δευτέρα με σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στην Πιερία
-Στο Λιτόχωρο το αποκριάτικο γλέντι συνεχίζεται στην Καθαρή Δευτέρα στην τοποθεσία Ξηροκάμπι με το πέταγμα του χαρταετού, με νηστίσιμους μεζέδες και χορευτικά συγκροτήματα
-Στον Πλαταμώνα μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με φασολάδα και κρασί. Από τις 11.30 το πρωί ντόπιοι και επισκέπτες που θα επισκεφτούν το παραθαλάσσιο χωριό της Πιερίας θα γευτούν λαγάνα, χαλβά, κι άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

Στη Χαλκιδική

Στη Ν. Καλλικράτεια
Τα τελευταία 9 χρόνια ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος διοργανώνει Κούλουμα και Καρναβάλι την Καθαρή Δευτέρα. Εκείνη τη μέρα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Δημητριάδη όπου στήνεται ένας μεγάλος μπουφές. Προσφαίρονται λαγάνες και νηστίσιμα εδέσματα, που ετοιμάζουν τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου. Το ούζο, το τσίπουρο και η ντόπια ρετσίνα ρέουν άφθονα.

Στα Σήμαντρα
Στα Σήμαντρα ο θεσμός του καρναβαλιού κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο το μεσημέρι, Καθαρά Δευτέρα, με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα και την πολιτική σκηνή. «Συνδυάζουμε και καρναβάλι και πέταγμα του χαρταετού» επισημαίνει ο δήμαρχος Προποντίδας Εμ. Καρράς.

Στο Στανό
Κάθε χρόνο Καθαρά Δευτέρα μαζεύεται όλο το χωριό στην τοποθεσία «στου Κυριάκου του τσιαϊρ», ένα ύψωμα στην άκρη του χωριού και γίνεται διαγωνισμός χαρταετού. Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι: ο χαρταετός να είναι χειροποίητος, να έχει καλή εμφάνιση και να πετά ψηλά για αρκετή ώρα. Το έπαθλο του νικητή είναι χρηματικό. Στη διάρκεια του διαγωνισμού προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα, φασολάδα, λαγάνες, χαλβάς και ντόπιο τσίπουρο.

Σέρρες
Στον Στρυμώνα

Στο δήμο Στρυμόνα οι Πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλα τα χωριά ξεκινούν να μαγειρεύουν από νωρίς το πρωί την παραδοσιακή φασολάδα και ετοιμάζουν γεύματα για όλο τον κόσμο με λαγάνα, χαλβά, ελιές, πίκλες και άλλες σαρακοστιανές λιχουδιές. Το φαγητό συνοδεύεται με γλέντι με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού. Ο ουρανός εκείνη τη μέρα γεμίζει από χρώματα και σχέδια και γίνεται χαρούμενος και φωτεινός έτοιμος να δεχτεί την άνοιξη που έρχεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *