Sunday , 28 April 2024

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο στοιχίζει φέτος η παραδοσιακή λαγάνα – Πάνω από 500.000 λαγάνες σε φούρνους της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη «η τιμή της λαγάνας φέτος θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή η τιμή της λαγάνας βάρους 400 γραμμαρίων θα κυμανθεί από 2,50 – 2,60 ευρώ», τόνισε στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια.

Οι Έλληνες πιστοί στις παραδόσεις
Η πρόεδρος υπενθύμισε ότι «οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει για πρώτη φορά σε αύξηση της τιμής της λαγάνας το 2019, αφού για έντεκα χρόνια διατηρούσαν αμετάβλητη την τιμή. Το 2023 ακολούθησε μία δεύτερη αύξηση της τάξης του 7% λόγω των ανατιμήσεων- έως και 50% -που σημειώθηκε στις πρώτες ύλες αλλά και εξαιτίας της ακριβής ενέργειας». Όσο αφορά τις προσδοκίες των αρτοποιών για την Καθαρά Δευτέρα, η κυρία Κουκουμέρια είπε ότι «ακόμη και έξω να βγουν οι Θεσσαλονικείς νωρίς το πρωί θα πάνε στο φούρνο της γειτονιάς τους να πάρουν τουλάχιστον μία ζεστή λαγάνα. Οι Έλληνες παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις», τόνισε. Πρόσθεσε πως «το 90% των καταναλωτών ψηφίζει την παραδοσιακή λαγάνα» και διευκρίνισε ότι «υπάρχουν και εκείνοι βέβαια που τις θέλουν ‘γεμισμένες’ με ελιές, πιπεριές και μανιτάρια και αυτές θα πωλούνται και φέτος, όπως και πέρυσι, από 3 έως και 3,20 ευρώ το τεμάχιο».

Πάνω από 500.000 λαγάνες στη Θεσσαλονίκη
«Περισσότερες από 500.000 λαγάνες θα φουρνίσουν για την Καθαρά Δευτέρα οι 650 αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης», επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Τιμές της λαγάνας που έδωσε ο υπουργός Κ. Σκρέκας:
-750 γραμ.: 2,80 – 3,50 ευρώ
-μικρή: 1,80 – 2 ευρώ
Εκτιμώμενες τιμές από αρτοποιούς:
-750 γραμ.: 3,15 – 3,70 ευρώ
-μικρή: 1,90 – 2,20 ευρώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *