Thursday , 2 May 2024

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, κρύο και χιόνια στα βουνά – Σε ποιες περιοχές θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Ραγδαία αλλαγή του καιρού µε καταιγίδες, κρύο και συστάσεις για προσοχή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Έντονα τα φαινόμενα από σήμερα το βράδυ
Σήμερα,Παρασκευή και αύριο, Σάββατο, το «ατµοσφαιρικό ποτάµι», αεροχείµαρρος, που βρίσκεται στην ατµόσφαιρα της Κεντρικής Ευρώπης, θα… κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα µεταβάλει τον καιρό στη χώρα μας µε βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερµοκρασίας, ακόµη και χιόνια στα βουνά της Δυτικής και Βόρειας Μακεδονίας. Προσοχή συνέστησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, µε ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε ότι «παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόµενα τις επόµενες µέρες, καλό είναι να είµαστε προσεκτικοί, ειδικά στα δυτικά και στα βόρεια».

Οι περιοχές
Σύµφωνα µε τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων η µεταβολή του καιρού µε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα αρχίζει από την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα στα ανατολικά τµήµατα όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αύριο, Σάββατο, οι πιο πολλές βροχές -τοπικά ισχυρές- θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο και τα ∆ωδεκάνησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες. Μεθαύριο, Κυριακή, µια τελευταία διαταραχή θα δηµιουργήσει πιο ήπια φαινόµενα στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική η πτώση της θερμοκρασίας
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας, «σήμερα, Παρασκευή και το σαββατοκύριακο θα έχουμε περαιτέρω πτώση με τη μέγιστη να κυμαίνεται στους 14-15 βαθμούς και την ελάχιστη να πέφτει στους 7-8 βαθμούς. Το σαββατοκύριακο μάλιστα αναμένονται και χιονοπτώσεις στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Σε ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος θα πέσει στους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη να κυμαίνεται στους 10-11 βαθμούς. Μάλιστα στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ο υδράργυρος θα κατέβει κοντά στους 0 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να έχουμε τοπικό παγετό στις περιοχές αυτές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *