Saturday , 20 April 2024

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο στη χώρα – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Χειμωνιάτικο και σήμερα το σκηνικό του καιρού με τσουχτερό κρύο, νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια που πέφτουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα σήμερα θα έχουν μικρότερη ένταση. Από τα ξημερώματα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά της χώρας από τα 500 μέτρα και πάνω. Χιόνια πέφτουν και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς με υψόμετρο πάνω από 600-800 μέτρα. Οι άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο νοτιάδες με ένταση 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο βοριάδες μέτριοι και τοπικά ισχυροί με ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση και στα βόρεια κυμαίνεται από -5 έως 8 βαθμούς, στις ηπειρωτικές περιοχές από -1 έως 14 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 8-17 βαθμούς. Τα φαινόμενα σύμφωνα με τις μετεωρολόγους υποχωρούν από το απόγευμα.

Τσουχτερό το κρύο το σαββατοκύριακο και την ερχόμενη εβδομάδα

Για το σαββατοκύριακο αναμένεται ηλιοφάνεια στη βόρεια και κεντρική χώρα. Συννεφιά με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ βροχές και λίγες καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. Στη βόρεια χώρα θα κυμανθεί από -7 έως 9, στην υπόλοιπη χώρα από -3 έως 10-14 στα νησιά από 8 έως 14-17 βαθμούς. Από την ερχόμενη εβδομάδα το κρύο θα γίνει ακόμη πιο τσουχτερό καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει και άλλη πτώση. Στη βόρεια χώρα θα κυμανθεί από -7 έως 8, στην κεντρική χώρα από -3 έως 10-14 στα νησιά από 8 έως 15-16 βαθμούς.


Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες – Κλειστοί δρόμοι
Όπως έχει ανακοινώσει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται:
Στη δημοτική οδό Άνω Καρυόφυτου – Λειβαδίτη – Δασικού Χωριού , από το 2ο χλμ. έως το Δασικό Χωριό. Στη Δράμα στην Εθνική Οδό Δράμας – Εξοχής από τη διασταύρωση Βώλακα έως και τη διασταύρωση Οχυρού, στην επαρχιακή οδό Δράμας – Σιδηρόνερου, από τον οικισμό Λιβαδερού έως τον οικισμό Σιδηρόνερου. Στη Ροδόπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει διακοπεί καθώς έχει πλημμυρίσει η ιρλανδική διάβαση Μωσαϊκού.
Επίσης σύμφωνα με την αστυνομία τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στην Ημαθία, σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης, στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3- 5 Πηγαδιών. Στο Κιλκίς στις επαρχιακές οδούς Γρίβας – Καστανερής και Γουμένισσας – Ομαλού. Στην Πέλλα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Βόρα. Στην Πιερία προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και στη Χαλκιδική στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Νεοχωρίου – Ολυμπιάδας.
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε ισχύ παραμένουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην δημοτική οδό Παλαιού Προδρόμου-Κουλούρα Ημαθίας ( λόγω καθίζησης γέφυρας στο ρέμα Κρασοπούλι) και Καστανερής – Λιβαδειών Κιλκίς λόγω καθίζησης μέρους του οδοστρώματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *