Wednesday , 8 May 2024

Καιρός: Βροχές, κρύο και ισχυροί άνεμοι από σήμερα το βράδυ – Από τη Νότια Γαλλία η κακοκαιρία

Ένα βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη Νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, 6 και 7 Ιανουαρίου,που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από σήμερα το βράδυ.

Επιδείνωση του καιρού
Το βαρομετρικό θα «γεννηθεί» σε θαλάσσια περιοχή της νότιας Γαλλίας, αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα και να επηρεάσει πρώτα τα δυτικά της χώρας. Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στα social media ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς «πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν τη Βόρεια Ευρώπη. Στα δυτικά τμήματα αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας, ενώ στη Δυτική Μεσόγειο οργανώνεται βαρομετρικό χαμηλό. Το σύστημα στις Βαλεαρίδες θα ενισχυθεί κινούμενο ανατολικότερα και θα αρχίζει να μας επηρεάζει από αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή σε όλη σχεδόν τη χώρα», προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Χ. Επίσης, ο διευθυντής της ΕΜΥ προειδοποιεί πως τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα αύριο, Κυριακή στη Δυτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. «Οι άνεμοι θα πνέουν αύριο, Κυριακή, νοτιοδυτικοί εντάσεως 5 – 7 μποφόρ στα πελάγη, τοπικά θα φτάνουν τα 8 και στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς τα 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα», επισημαίνει. Μεθαύριο Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Χιόνια και πτώση θερμοκρασίας
Από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και 8 – 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα χιόνια ενδεχομένως να εμφανιστούν ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο δρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, «τη Δευτέρα και την Τρίτη περιορίζονται οι βροχές στη Δυτική Ελλάδα και στ’ ανατολικά της χώρας. Περιμένουμε χιόνια στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος. Από την Τρίτη οι άνεμοι γίνονται βοριάδες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση περίπου 8-10 βαθμούς. Από το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη περιμένουμε χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά, αν και η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη για τις ακριβείς περιοχές. Φαίνεται ότι θα είναι ένα χειμωνιάτικο διάστημα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με παγετό και χιόνια και βοριάδες που θα φτάνουν στα πελάγη τα 7 μποφόρ. Πρόκειται για φυσιολογικό κρύο του Ιανουαρίου. Θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας. Στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη μπορεί να πέσει κατά 7 βαθμούς και οι μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται στον έναν βαθμό Κελσίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *