Friday , 19 April 2024

Και Γρίπη των Πτηνών ξέσπασε στην Κίνα ! – Σε απόσταση 300 μιλίων νότια της Ουχάν

Το γνωστό αρχαιοελληνικό ρητό “ενός κακού μύρια έπονται” φαίνεται πως επαληθεύεται για μια ακόμη φορά, καθώς εκτός απ΄τον φονικό νέο κορονοϊό, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, στην Κίνα ξέσπασε και επιδημία Γρίπης των Πτηνών (Η5Ν1).

Όπως μεταδίδει η βρετανική Dailymail, σύμφωνα με πληροφορίες η Κίνα έχει δει κρούσμα “υψηλής παθογονικότητας” στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N1, το οποίο έχει ήδη σκοτώσει 4.500 κοτόπουλα. Η επιδημία αναφέρθηκε αρχικά σε ένα αγρόκτημα στην πόλη Shaoyang στη νότια επαρχία του Hunan, νότια του επικέντρου του κορονοϊού στην Ουχάν και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη θανατώσει 17.828 πουλερικά μετά το ξέσπασμα.

Η φάρμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει σφραγιστεί και αποστειρωθεί. Αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν μολύνει εύκολα τον άνθρωπο και είναι δύσκολο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αρκετοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και πέθαναν σε προηγούμενες ανάλογες κρίσεις και όταν μολύνονται το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 60 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν εάν έρθουν σε στενή επαφή με μολυσμένα ζωντανά ή νεκρά πτηνά, ή περιβάλλοντα μολυσμένα με H5N1.

Η Shaoyang απέχει περίπου 302 μίλια (σ.σ. δηλαδή περίπου 483 χλμ.) από την Ουχάν, όπου ξέσπασε το Δεκέμβριο η επιδημία του νέου κορονοϊού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *