Thursday , 28 March 2024

Και νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στην Ιαπωνία – Πιο μεταδοτικό το μεταλλαγμένο στέλεχος, ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Την ύπαρξη νέας μετάλλαξης του ιού SARS-CoV-2 γνωστοποίησαν οι αρχές της Ιαπωνίας. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε 91 κρούσματα στην περιοχή Κάντο της ανατολικής Ιαπωνίας, σε δύο 2 κρούσματα σε αεροδρόμια και σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση και σε κέντρο μεταναστών στο Τόκιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Κατσουνόμπου Κάτο, το νέο αυτό μεταλλαγμένο στέλεχος “μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τα συμβατικά στελέχη και, αν συνεχίσει να εξαπλώνεται εγχωρίως και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων”.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει την επιτήρηση έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, καθώς αυτά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία άρχισε ήδη να διανέμει η Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα. Το νέο στέλεχος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δείχνει να προήλθε από το εξωτερικό, αλλά είναι διαφορετικό από τους άλλους τύπους του ιού που έχουν εντοπιστεί σποραδικά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων της χώρας. Αυτό φέρει την μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία έχει βρεθεί σε άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, κάτι το οποίο μπορεί να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *