Wednesday , 8 May 2024

Και… τρίτη(!) παράταση στην υποχρεωτική έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων-Για την Πρωταπριλιά του 2021 μετατέθηκε η προθεσμία

Του Γ. Κατσιάνη

Από παράταση σε… παράταση πηγαίνει η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων από την πλατφόρμα myDATA.  

Αν και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2018 ότι θα ολοκληρώνονταν η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου μέχρι τέλος της χρονιάς και ότι «από την 1-1-2020 η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ήταν υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες», κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα.

Σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση έπαιξε η πανδημία, η οποία μετέθεσε τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου την 1η Οκτωβρίου του 2020 και την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών μετέθεσε για τρίτη φορά την εκκίνηση της διαδικασίας για την… Πρωταπριλιά του 2021.

«Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του myDATA», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *