Saturday , 4 May 2024

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες από τη Δευτέρα-Σε… επιφυλακή η Θεσσαλία και η Πολιτική Προστασία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει από την ερχόμενη Δευτέρα την χώρα. «Παρόλο που το σύστημα αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η προηγούμενη κακοκαιρία ωστόσο είναι έντονο», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Αναφερόμενος στην «πολύπαθη» Θεσσαλία επισημαίνει ότι «σε τοπικό επίπεδο το σύνολο των βροχοπτώσεων το τριήμερο θα ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά νερού. Σε όλη τη χώρα τα φαινόμενα θα αρχίσουν από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας και θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Την Πέμπτη θ’ αρχίσουν να εξασθενούν. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, την ερχόμενη Τρίτη στη Δυτική Θεσσαλία και την Τετάρτη στην Ανατολική Θεσσαλία».

Ισχυρές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα, «στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα από τη Δυτική Μακεδονία. Στην Κεντρική Μακεδονία εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Από το κύμα κακοκαιρίας δεν θα σημειωθούν αξιόλογα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση περίπου 6-8 βαθμούς δηλαδή η μέγιστη από τους 33 βαθμούς θα πέσει στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου (σε κανονικά για την εποχή επίπεδα) , ενώ η ελάχιστη θα φτάσει στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου».

Στο… πόδι ο κρατικός μηχανισμός
Σε ετοιμότητα δείχνουν να βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο δήμος Βόλου ενόψει της νέας κακοκαιρίας που θα χτυπήσει και την ήδη «τραυματισμένη» περιοχή του Βόλου, που δεν έχει ακόμη επουλώσει τις «πληγές» από το πέρασμα του φονικού «Daniel». Στον Βόλο που οι καταστροφές είναι τεράστιες σε δομές και οικονομία,οι κάτοικοι πασχίζουν να καθαρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις που σαρώθηκαν από τα νερά,τις λάσπες και τις φερτές ύλες που κάλυψαν ολόκληρες συνοικίες από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Απομακρύνουν λάσπες και φερτά υλικά από ποταμούς και χειμάρρους
Ήδη συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου, μαζί με τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας καταστροφές σε συνοικίες στην πόλη του Βόλου. Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα, αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.

Ενόψει της νέων φαινομένων
Παράλληλα συνεργεία του δήμου Βόλου συνεχίζουν να πλένουν και να καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης που είχαν καλυφθεί από τη λάσπη. Επίσης πλένουν υπονόμους και καθαρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες από μία νέα πιθανή ισχυρή βροχόπτωση. Μιλώντας η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, επεσήμανε «έχουμε παρέμβει παντού και έχουμε αποκαταστήσει δίκτυα και επικοινωνία όπου χρειαζόταν ώστε να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα.Οι ζημιές είναι τεράστιες στο Πήλιο και έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να μην μείνει κανείς οικισμός απομονωμένος. Στο Πουρί φτιάξαμε παράκαμψη εκεί που έπεσε η γέφυρα. Προετοιμαζόμαστε για πιθανά νέα προβλήματα από την κακοκαιρία,αλλά δεν μιλούν οι ειδικοί για επανάληψη των προηγούμενων φαινομένων».

Μέτρα για τη λίμνη Κάρλα
Με αφορμή τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται,λαμβάνονται μέτρα και στη λίμνη Κάρλα .Εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού η λίμνη έχει ξεπερασει κατά πολύ τα όριά της και υπάρχει κίνδυνος από τις νέες βροχές να κατακλυσθούν από τα νερά της τα παρακάρλια χωριά μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

Ελέγχουν φρεάτια και αγωγούς σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Ξεκίνησαν ήδη τις παρεμβάσεις και τον έλεγχο φρεατίων και αγωγών τα αρμόδια συνεργεία των δήμων Τρικκαίων και Καρδίτσας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel». Ειδικότερα στο δήμο Τρικκαίων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν όλες οι απαραίτητες αυτοψίες και έλεγχοι, από τους μηχανικούς και αρμόδιους της ΔΕΥΑΤ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στο δήμο Καρδίτσας σε εξέλιξη είναι και εκεί ανάλογες παρεμβάσεις των συνεργείων, όπου κυρίως γίνεται αυτοψία και έλεγχος σημείων που παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από τη βροχή, τονίζοντας ο δήμαρχος Καρδίτσας , Βασίλης Τσιάκος, ότι «δίνεται μεγάλη βαρύτητα και έμφαση στο αποχετευτικό. Είμαστε σε εγρήγορση για τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *