Thursday , 2 May 2024

Κακοκαιρία «Daniel»: Αναμένεται σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική – «Πνίγονται» Βόλος, Λάρισα, Φάρσαλα, Πήλιο και Εύβοια

Συνεχίζει και σήμερα ο «Daniel»την επέλασή του στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως σε Θεσσαλία και Εύβοια. Τις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες: στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), στην Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Μαγνησία
Σε «κόκκινο» συναγερμό παραμένει η Θεσσαλία. Tις πληγές του μετρά ο Βόλος δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Από χθες το πρωί περιοχές στο Βόλο, Ν. Ιωνία, Αλυκές κι άλλες συνοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Η βροχόπτωση συνεχίζεται και σήμερα, για ακόμη μία μέρα. Λόγω της κακοκαιρίας δεν θα εκτελεστούν στην πόλη δρομολόγια από το αστικό κι υπεραστικό ΚΤΕΛ. Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός σε όλη τη Μαγνησία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας. Η περιοχή της Θεσσαλίας θα συνεχίζει να δέχεται ισχυρές – ακραίες βροχοπτώσεις έως και αύριο Πέμπτη. Από τη σφοδρή βροχόπτωση «έσπασε» ο Ενιπέας και πλημμυρίζουν χωριά στην περιοχή των Φαρσάλων από το Βασιλή μέχρι τον Σταυρό. Προβλήματα από την υπερχείλιση εμφανίζονται και στο δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων, ενώ η αστυνομία έχει ανακοινώσει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Φαρσάλων όπου διακόπηκε η κυκλοφορία.

Κατολισθήσεις στο Πήλιο
Iδιαίτερα στο Πήλιο, το οποίο έχει δεχθεί τεράστια ύψη βροχής έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις και πλημμύρες με υπερχειλίσεις χειμάρρων. Από τις βραδυνές ώρες θα υπάρχουν διαστήματα με ηπιότερες συνθήκες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Σήμερα το πρωί φαίνεται ότι τα ακραία φαινόμενα σημειώνονται πιο δυτικά στη Θεσσαλία, σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Ιδίως για τη Μαγνησία αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις χειμάρρων νότια από τον Άγιο Ιωάννη γιατί λειτουργεί σαν λεκάνη απορροής και φεύγουν τα νερά προς Αργαλαστή, Ξινόβρυση και παραλία Πάλτση.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει τρεις φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας. Παράλληλα και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέχουν βοήθεια όπως κρίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Ποτάμια οι δρόμοι στην Εύβοια
Η κακοκαιρία πλήττει σφοδρά και τη Βόρεια Εύβοια προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν αυτοκίνητα στην παραλία του Αλμυροποτάμου με αποτέλεσμα να βουλιάξουν στις λάσπες. Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι και Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού εδώ και ώρες. Χείμαρροι κατέβασαν φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίσουν σπίτια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *