Friday , 19 April 2024

“Καλημέρα” με 5,1 Ρίχτερ στη Ρόδο και 3,5 Ρίχτερ στην Πιερία

Στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου ήταν το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης έντασης 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 07:44 σήμερα το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού εστιακού της βάθους (επιφανειακός σεισμός, με επίκεντρο 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού και εστιακό βάθος στα 16,8 χιλιόμετρα).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, επισήμανε ότι η δόνηση σημειώθηκε στο βόρειο άκρο της τεκτονικής πλάκας του Στράβωνα και παρά το ότι έγινε έντονα αισθητή επειδή ήταν επιφανειακή, δεν υπάρχει επίπτωση στο χώρο του νησιού, ενώ εκτίμησε ότι θα σημειωθούν και κάποιοι μετασεισμοί μικρότερης έντασης.

Κατά τον ίδιο, το φαινόμενο δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον πολύ ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ επίσης ήταν καθησυχαστικός και για την ασθενέστερη δνόηση των 3,5 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγα λεπτά μετά τη δόνηση στη Ρόδο, με επίκεντρο το Λιτόχωρο Πιερίας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός στη Ρόδο ήταν 5,4 βαθμών Ρίχτερ, σε απόσταση περίπου 30 χλμ νοτιοανατολικά της Ρόδου και είχε εστιακό βάθος μόνο 5 χιλιομέτρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *