Friday , 29 March 2024

Καμία “Ελπίδα” στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας-Και πάλι χωρίς θέρμανση εργαζόμενοι και επισκέπτες

Μπορεί να μην χιόνισε στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι θερμοκρασίες είοναι πολύ χαμηλές και για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ), που στεγάζεται στο γνωστό διατηρητέο κτήριο στην οδό Παπαναστασίου και υπάγεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς θέρμανση. Υπενθυμίζεται ότι πριν ακριβώς δυο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2020, οι 20 υπάλληλοι του ΙΑΜ αναγκάστηκαν να προβούν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της συνεχιζόμενης και τότε παντελούς αδυναμίας θέρμανσης επί δύο και πλέον χρόνια, καθώς όπως κατήγγειλαν τότε με υπόμνημά τους η τελευταία προμήθεια πετρελαίου για θέρμανση είχε γίνει το Νοέμβριο του 2017 !

“Από τον Αύγουστο του 2021 περιμένουμε να προκηρυχθεί το έργο αποκαταστασης ψύξης – θέρμανσης και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Έχει βγει απόφαση χρηματοδότησης αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί”, τονίζει στο Thesseconmomy.gr εργαζόμενη στο ΙΑΜ, διευκρινίζοντας ότι “εμείς ανήκουμε απευθείας στο υπουργείο Παιδείας”.

Η εν λόγω Υπηρεσία εφαρμόζει βέβαια τηλεργασία στο 50% του προσωπικού, όπως ορίζουν οι πρόσφατες διατάξεις για την πανδημία, ωστόσο έστω οι μισοί υπάλληλοι επί του παρόντος – και δη τις τελευταίες ημέρες που η θερμοκρασία πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα – πρέπει να εργάζονται χωρίς θέρμανση και να κουβαλούν ο καθένας ό,τι μπορεί από θερμαντικά σώματα αλλά και οι επισκέπτες του αναγνωστηρίου να …ξεπαγιάζουν για να κάνουν την έρευνα-δουλειά τους.

Η συνημμένη φωτό ελήφθη από άλλη εργαζόμενη στο ΙΑΜ, συγκεκριμένα στον χώρο του Αναγνωστηρίου, στις 24 Ιανουαρίου στις 10:26 π.μ., και όπως είναι ξεκάθαρο από τον θερμοστάτη η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνάει τους 7 βαθμούς Κελσίου, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο βέβαια και για τους επισκέπτες ερευνητές, επιστήμονες, παλούς πολίτες που αναζητούν παλιά ντοκουμέντα κ.ο.κ.

Κατά λοιπά, τα στατιστικά στοιχεία του Ανγνωστηρίου του ΙΑΜ για το 2021 (έτος πανδημίας) που μας παραθέτουν οι εργαζόμενοι στο ΙΑΜ, αποδεικνύουν τη συμβολή τους στην πόλη και την ιστορική ή άλλη έρευνα:

-Αιτήματα που εξυπηρετήθηκαν: 261 εκ των οποίων 163 ηλεκτρονικά/τηλεφωνικά

-Φάκελοι που διακινήθηκαν: 731

-Ψηφιακά αντίγραφα που δόθηκαν: 10.730 (ως επί το πλείστον με τη χρήση της νεφοϋπολογιστικής και αποστολή σε ερευνητές στο εξωτερικό)

-Επικυρωμένα αντίγραφα: 1.144

Σε αυτά, μάλιστα, σημειωτέον, δεν συμπεριλαμβάνεται η εξυπηρέτηση του Οθωμανικού Κτηματολογίου.

“Τα ΓΑΚ δεν μαστίζονται μόνο από τη διαχρονική έλλειψη ενσυναίσθησης, άγνοιας και αναλγησίας της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά κυρίως από καχεκτική ηγεσία και ανίσχυρη συνδικαλιστική εκπροσώπηση” αναγράφει άλλη εργαζόμενη στο ΙΑΜ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *