Thursday , 18 April 2024

«Καμπάνα» 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος σε όποιον καπνίζει σε ΙΧ όπου επιβαίνουν παιδιά

Την επιβολή αυστηρών προστίμων σε…θεριακλήδες οδηγούς ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, η οποία επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο κάπνισμα και στην καμπίνα επιβατών.

Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Σε περίπτωση που επιβάτης καπνίζει σε ΙΧ εντός του οποίου βρίσκονται ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Από την απαγόρευση της χρήσης καπνικών προϊόντων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα κατά τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *