Friday , 3 May 2024

“Καμπάνα” 40.000 ευρώ σε εταιρεία για μια τροποποιητική δήλωση!

Του Γ.Κατσιάνη

Πρόστιμο, ύψους 40.000 ευρώ(!) επέβαλλε το ΣΔΟΕ σε εταιρεία επειδή δεν υπέβαλλε έγκαιρα τροποποιητική δήλωση με την οποία άλλαξε την νομική της μορφή από ιδιωτική κεφαλαιουχική (ΙΚΕ) σε ανώνυμη (ΑΕ).

Όπως τονίζει σε επιστολή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αρωγής για τη Φορολογική Πολιτική, Γιώργο Χριστόπουλο, το πρόστιμο επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι “η μετατραπείσα εταιρεία διατηρεί τη νομική της προσωπικότητα και συνεχίζεται με τη νέα νομική της μορφή, οι μέτοχοι ή οι εταίροι της μετατραπείσας εταιρείας μετέχουν στην εταιρεία με τη νέα νομική της μορφή, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν αυτή και τα δικαιώματα τρίτων στις εταιρικές συμμετοχές της μετατραπείσας εταιρείας διατηρούνται στις εταιρικές συμμετοχές με τη νέα νομική της μορφή”.

Επιπλέον, η ΕΦΕΕΘ σημειώνει ότι όλα τα στοιχεία της εταιρείας δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (ΚΜΠΔ) είχε ενημερωθεί αυτόματα ότι φορέας είναι η εταιρεία …………….. Α.Ε.

Η παρέμβαση της ΟΕΕΘ

Με παρέμβαση της προς τον κ.Χριστόπουλο, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) ζητά την ελαχιστοποίηση των προστίμων που προβλέπονται.

“Η ουσία του νόμου καταστρατηγείται με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ειδικότερα όταν όλα τα στοιχεία των φορέων νομικών προσώπων και οντοτήτων και των πραγματικών δικαιούχων φυσικών προσώπων είναι δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ και έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.”, τονίζει, μεταξύ άλλων η ΟΕΕΘ και προτείνει την επιβολή προστίμων “μόνο σε περίπτωση απόκρυψης πραγματικών γεγονότων και ψευδούς απεικόνισης, καθώς και να προβλέπεται η προειδοποίηση της ελεγχόμενης επιχείρησης από την ελεγκτική υπηρεσία για συμμόρφωση πριν την επιβολή τους”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *