Friday , 29 March 2024

«Καμπάνα» 500 ευρώ ανά έλεγχο σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν θα αναβαθμίσουν την ταμειακή τους μηχανή μέχρι τις 31 Ιουλίου

Του Γ. Κατσιάνη

Προθεσμία 10 ημερών έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των ταμειακών τους μηχανών, καθώς στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, «με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι (φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί) ΦΗΜ πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις με QΡ code και να είναι σε θέση να αποστέλλουν τα δεδομένα συναλλαγών σε ρυθμιζόμενα από το (πληροφοριακό σύστημα) ΠΣ των ΦΗΜ, τακτά χρονικά διαστήματα».

Ωστόσο, όσοι δεν προλάβουν να συμμορφωθούν έγκαιρα με τα νέα δεδομένα, θα επιβάλλεται από την 1η Αυγούστου διοικητικό πρόστιμο, ύψους 500 ευρώ σε κάθε φορολογικό έλεγχο.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά της, η πανελλήνια ομοσπονδία φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) ζητά από την ΑΑΔΕ να δοθεί παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου «για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά την απόσυρση των εν λόγω ΦΗΜ και την αντικατάσταση τους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η καινούργια διαδικασία του myDATA με τους παρόχους, όπου ακόμα δεν είναι εμφανές πως θα λειτουργήσουν οι ΦΗΜ και οι διάφοροι φορολογικοί μηχανισμοί καθώς και όλες οι αλλαγές που αναμένονται να ενσωματωθούν στα διάφορα μηχανογραφικά συστήματα», τονίζει η ΠΟΦΕΕ.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *