Tuesday , 16 April 2024

“Καμπάνα” 500 ευρώ ανά έλεγχο σε όσους επαγγελματίες δεν αλλάξουν την ταμειακή τους μηχανή

Μέχρι την 31η Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης on line με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αποστολή δεδομένων.

Η αρχική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή προέβλεπε αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών μέχρι τις 31 Μαΐου, ωστόσο λόγω της πανδημίας και του lockdown κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση επιπλέον δίμηνης παράτασης στους επαγγελματίες, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Έτσι, από την 1η Αυγούστου και στο εξής, η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού, παράβαση των σχετικών διατάξεων του ν. 4174/2013.

Συγκεκριμένα όσοι δεν αντικαταστήσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.

Οι νέες ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της.

Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Ουσιαστικά με τη διαβίβαση των στοιχείων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μιας επιχείρησης στο σύστημα TAXIS, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των ηλεκτρονικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *