Friday , 29 March 2024

“Καμπανάκι” από την Ε.Ε. για νέες μεταλλάξεις του COVID-19 από την Κίνα – Επιφυλακή για τους ταξιδιώτες από και προς την Κίνα

Την ανάγκη προστασίας της Ε.Ε. απέναντι στην εξελισσόμενη κατάσταση με τους ταξιδιώτες από την Κίνα, επισημαίνει με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Περαιτέρω, η κα. Κυριακίδου σημειώνει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην Ε.Ε., καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην Ε.Ε., να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Η κα. Κυριακίδου αναφέρει, επίσης, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *