Wednesday , 24 April 2024

“Κανείς δεν είναι μόνος” – Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορωνoϊό από το ΕΚΠΑ και το Αιγινήτειο

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Με τις εξελίξεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδώρα Σκαλή, Ψυχολόγος, Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου “οι άνθρωποι ζουν κάτι πρωτόγνωρο, δεν ξέρουν τι να κάνουν, στην αρχή ίσως φαινόταν εύκολο το να μένεις στο σπίτι, τώρα όμως τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν και κάποιοι χρειάζονται βοήθεια. Πολλοί άνθρωποι είναι επόμενο να μην μπορούν αν διαχειριστούν το άγχος και το φόβου τους. Κάποιοι έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι δεν κινδυνεύουν εφόσον βρίσκονται σε καραντίνα και τηρούν τις οδηγίες. Πολλοί ανησυχούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμη και να μη νοσούν θέλουν να το ακούσουν, θέλουν να καθησυχαστούν” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σκαλή.

Η κ. Σκαλή εκτιμά ότι η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο από όσους έως σήμερα (πριν την έξαρση της νόσου) δε βρίσκονταν σε επαφή με κάποιον επαγγελματία ψυχικής Υγείας.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 210-7297957 , ώρες 10:00-16:00

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 2107289240, ώρες 10:00-16:00

Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.

Γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι παρακάτω γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ώρες 09:00-19:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν μέσω του λογαριασμού τους στο Skype τις παρακάτω γραμμές βοήθειας.

Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)
Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)

Τις γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης συντονίζουν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Ψυχίατρος δρ. Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος και η επιστημονική συνεργάτιδα Ψυχολόγος δρ. Θεοδώρα Σκαλή.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες.

“Το μήνυμα Μένουμε Σπίτι μας αφορά όλους. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά με ευθύνη, αλληλεγγύη και θετική στάση. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργού Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων” τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *