Tuesday , 30 April 2024

Καντίνες: Γιατί αποτελούν μια καλή business επιλογή – Πόσο στοιχίζει η άδεια μιας καντίνας

Μια παλιά μόδα έχει επιστρέψει δυναμικά. Οι καντίνες ανανεωμένες έχουν επιστρέψει στις μέρες μας και φαίνεται ότι αποτελούν μια καλή business επιλογή για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

Η… άνθηση του επαγγέλματος
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr o κ. Αλέξανδρος ιδιοκτήτης της καντίνας «Παντσετάκι», «έχουν αυξηθεί οι καντίνες στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι όμως μια οικονομική υπόθεση. Για να αγοράσει κάποιος μια καινούρια καντίνα χρειάζεται από 30.000 ευρώ και άνω. Για να αγοράσει μια μεταχειρισμένη σίγουρα θα πρέπει να δώσει 10.000-20.000 ευρώ. Και εκτός αυτού οι άδειες είναι συγκεκριμένες και βγαίνουν για συγκεκριμένους λόγους. Είναι σχετικά κλειστό το επάγγελμά μας. Για να μπορέσει κάποιος να βγάλει μια άδεια καντίνας αρχικά σύμφωνα με τις κρατικές προϋποθέσεις έπρεπε να είναι πολύτεκνος ή να έχει κάποιου είδους αναπηρία. Στην πορεία αυτό άλλαξε, υπάρχουν βέβαια και τώρα κάποιες προϋποθέσεις. Οι άδειες βγαίνουν -συγκεκριμένοι αριθμοί- ανά 2 με 3 χρόνια. Να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολλαπλές άδειες. Υπάρχουν οι δημοτικές, οι περιφερειακές, υπάρχουν γενικώς πολλαπλές καταστάσεις. Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι οικονομικό γιατί κάποιος πρέπει να επενδύσει σημαντικά χρήματα», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος.

Δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνει «δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις οι καντίνες. Κατατάσσονται στους πλανόδιους πωλητές. Δεν είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Η must επιλογή σνακ με πολλά ρίσκα
Οι καντίνες στις μέρες μας ενώνουν το παλιό με το νέο. Αποτελούν πλέον μια must επιλογή για τους δραστήριους citizens που αγαπούν το καλό street food για ένα διάλειμμα από τη δουλειά και θέλουν να απολαύσουν ένα ποτό στο χέρι. Όπως διευκρινίζει ο κ. Αλέξανδρος «ο λόγος που ασχολούνται όλο και περισσότερο με το επάγγελμα της καντίνας είναι γιατί βλέπουν εμένα, 5-6 ακόμη συναδέλφους που δουλεύουμε καλά και θεωρούν ότι όλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο ή το αντίστοιχο με την ίδια επιτυχία χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι τα ρίσκα τους. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ποιότητα των κρεάτων που θα δουλέψουμε. Θα πρέπει να… κτίσουμε την πελατεία, να την κερδίσουμε από την αρχή. Είναι όπως σ’ ένα μαγαζί. Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο το επάγγελμά μας. Σήμερα έχουν εκμοντερνιστεί οι καντίνες. Έχουν εξελιχθεί κι όσο περνούν τα χρόνια θα εξελίσσονται ακόμη περισσότερο. Μην πάμε μακρυά ας αναλογιστούμε πώς ήταν κάποτε τα γυράδικα της Θεσσαλονίκης και πώς είναι σήμερα. Άρα δεν θεωρώ ότι η καντίνα θα μπορούσε να μείνει πίσω σε μια τέτοια εξέλιξη. Όσον αφορά τις τιμές στο φαγητό αυτό είναι σχετικό. Λόγω των μειωμένων παροχών που μπορεί να προσφέρει μια καντίνα σίγουρα θα πρέπει να είναι πιο οικονομική. Υπάρχουν πολλές καντίνες που έχουν πλέον εξελιχθεί. Έχουν τραπεζοκαθίσματα, έχουν εξελίξει περισσότερο κάποια πράγματα. Εκεί οι τιμές σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικές από μια απλή παραδοσιακή καντίνα».

Η παραδοσιακή καντίνα
Ο κ. Αλέξανδρος είναι ιδιοκτήτης της καντίνας το «Παντσετάκι» που βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδιανίων. Όπως λέει «είμαστε μια επιχείρηση που δουλεύουμε από το 1989. Είμαστε αρκετά παραδοσιακοί. Παντσετούλα είναι η σπεσιαλιτέ μας. Επίσης έχουμε και το βραστό κλασσικό λουκάνικο, ψητό λουκάνικο και σουτζουκάκι, δεν έχουμε άλλα προϊόντα. Λίγοι οι κωδικοί και καλοί», προσθέτει με χαμόγελο. Ο… γευσιγνώστης για να τα γευτεί τις λιχουδιές «θα πρέπει να διαθέσει από 3-3,5 ευρώ. Οι τιμές βέβαια ποικίλλουν στις διάφορες καντίνες. Εγώ εκείνο που έχω να συμβουλεύσω είναι να μην φοβάται κανένας καινούριος επιχειρηματίας. Αν κάνει τη δουλειά του τίμια και σωστά κοιτώντας τον πελάτη του στα μάτια θα πάει πολύ καλά στη δουλειά του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *