Wednesday , 1 May 2024

Καστοριά: Η «Ολυμπία»… ξεναγός στα νερά της λίμνης

Τουριστικό πλοιάριο «Ολυμπία». Δεν πρόκειται για ένα καράβι που εκτελεί δρομολόγια σε νησιά ή παραλιακές ακτές αλλά για το καραβάκι της Καστοριάς μέσω του οποίου όποιος το επιλέξει για μια μαγευτική βόλτα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης και την πόλη της Καστοριάς. Μέσα από την εν πλω περιήγηση θα θαυμάσει τη γραφική παραλίμνια διαδρομή της χερσονήσου και θα μαγευτεί από ένα πλήθος εικόνων απαράμιλλης ομορφιάς που αφήνουν ικανοποιημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η ιστορία
«Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ‘Ολυμπία’ ξανασκίζει τα νερά της λίμνης» λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «Μακεδνός Α.Ε.» Λάζαρος Ζήσης. Και αφηγείται «στην πόλη της Καστοριάς μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960 η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών γινόταν μέσα από τη λίμνη με τα παραδοσιακά «μοτόρια», τα οποία από τα μέσα περίπου του 2ου αιώνα εκτελούσαν τη λιμναία διαδρομή από την αποβάθρα του Μαυροχωρίου προς την πόλη της Καστοριάς και αντίστροφα. Τα πλοιάρια αυτά είχαν κατασκευαστεί από τους «μοτορτζήδες» του χωριού. Στις αρχές του 1960 ο Κυριάκος Γκανής άρχισε να κατασκευάζει ένα σύγχρονο για την εποχή του καράβι, για την μεταφορά των κατοίκων. Το 1967 το τελείωσε και έκανε μόνο του δρομολόγια. Δεν εντάχθηκε στην κοινοπραξία που είχαν τα υπόλοιπα καράβια. Δεν πρόλαβε όμως να κάνει πολλά δρομολόγια γιατί ξεκίνησε η αστική συγκοινωνία και έτσι έμεινε στην παραλία του Μαυροχωρίου να καταστρέφεται από το πέρασμα του χρόνου».

Το «λίφτιγκ»
Το 1996 η σύζυγός του Ολυμπία Γκανή αποφάσισε να το κάνει δωρεά στην Κ.Ε.Α.Υ.Μ. η οποία το ανακατασκεύασε με πολύ μεράκι. Η ανακατασκευή του στοίχισε 115.000.000 δρχ. Τα εγκαίνια του έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1997 και ξεκίνησε δρομολόγια και περιηγήσεις στην λίμνη. Το καραβάκι «Ολυμπία» βγαλμένο μέσα από την παράδοση- αποτελεί ένα κόσμημα για το Μαυροχώρι και για τη λίμνη της Καστοριάς- μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές ενώ οι εν πλω διαδρομές του δίνουν τη δυνατότητα να θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο της λίμνης Ορεστιάς. Η μέγιστη χωρητικότητα του ανέρχεται στα 150 άτομα, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για μικρούς και μεγάλους, με όλα τα σωστικά μέσα θα έχετε μια απολαυστική, ξέγνοιαστη και πάνω απ όλα ασφαλή περιήγηση.

Δρομολόγια
Η αναχώρηση – αποβίβαση γίνεται από την την Παρασκευή στις 15:00 μ.μ.-15:45μ.μ. και από τις 16:00 μ.μ.-16:45 μ.μ. Το Σάββατο αναχωρεί στις 11:00 π.μ.-11:45 π.μ. και 12:00 μ.-12:45 μ.μ. και 15:00 μ.μ.-15:45 μ.μ. και 16:00 μ.μ. -16:45 μ.μ. και την Κυριακή 11:00 π.μ. -11:45 π.μ. και 12:00 μ. -12:45 μ.μ.

*Αναχώρηση από τις προβλήτες Βόρεια Παραλία -Νότια Παραλία και αποβίβαση 02
*Τιμή εισιτηρίων διαδρομής γενικό 7 ευρώ και το μειωμένο 5 ευρώ. Δωρεάν ισχύει για τα παιδιά κάτω των 7 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *