Sunday , 5 May 2024

Καστοριά: Στο «Απόζαρι»… κερνάνε αύριο το πρωί 35 κιλά τσιγαρίδες και 50 κιλά κρασί – Γιορτάζουν τη «Γουρουνοχαρά» το απόγευμα και στην Καλλιθέα

«Θα προσφέρουμε περίπου 35 κιλά τσιγαρίδες και περίπου 45-50 κιλά κρασί στον κόσμο», λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «Το Απόζαρι» Γρηγόριος Ρόντσης.

Αναβιώνει το πρωί το έθιμο
«Το έθιμο το βρήκαμε από τους παππούδες μας», εξιστορεί ο κ. Ρόντσης. Και εξηγεί ότι «παλιά όταν έσφαζαν τα γουρούνια για τις γιορτές μαζευόντουσαν οι οικογένειες και έφτιαχναν τις τσιγαρίδες. Γιόρταζαν μεταξύ τους. Γουρουνοχαρά το έλεγαν τότε. Και αυτό με το πέρασμα των χρόνων έφτασε σ’ εμάς. Και κάθε χρόνο αναβιώνουμε το έθιμο στο Απόζαρι. Η γιορτή αρχίζει με τραγούδια, χορούς και κέφι στις 11.00 αύριο το πρωί στο Απόζαρι και το απόγευμα συνεχίζεται σε άλλη περιοχή της Καστοριάς, στην Καλλιθέα. Είναι προπομπός για τα Ραγκουτσάρια που γιορτάζουμε στην πόλη μας. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την αρχή του χειμώνα και το εορταστικό δωδεκαήμερο που πλησιάζει», αναφέρει χαμογελώντας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Απόζαρι».

Ιδιαίτερος ο χαρακτήρας της φετινής εκδήλωσης
«Η φετινή εκδήλωση γίνεται στη μνήμη του αγαπητού σε όλους κυρίου Ισίδωρου Σιούτα (Έρη), που έφυγε για την τελευταία του κατοικία τη φετινή χρονιά. Ο Ισίδωρος Σιούτας ( Έρης), κάτοικος της γειτονιάς και τέως πρόεδρος του συλλόγου, αγαπούσε όλες τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τη φημισμένη γουρουνοχαρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *