Saturday , 4 May 2024

Καστοριά: Τα ψάρια «πλημμυρίζουν» τη νότια ζώνη της λίμνης

Εκατοντάδες ψάρια έχουν συγκεντρωθεί στη ζώνη στα νότια της λίμνης της Καστοριάς. Σύμφωνα με τους πληροφορίες, υπάρχει υπερσυγκέντρωση ψαριών στη νότια πλευρά της λίμνης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες καλούνται να εξηγήσουν.

Αυξημένη η θερμοκρασία του νερού
Στο γραφείο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έφτασε το θέμα ανησύχησε τους αρμόδιους, σχετικά με τα ψάρια της λίμνης στην Καστοριά, που συγκεντρώνονται στις όχθες της σε τεράστιες ποσότητες. Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, διευκρίνισε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως το Φθινόπωρο και είναι πολύ πρώιμο μέσα της Άνοιξης. Από τους τηλεμετρικούς που έχουμε εγκατεστημένους στη λίμνη, η φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή έχει μια διαφορά αρκετά μεγάλη σε ό,τι αφορά τη μέση θερμοκρασία του νερού, δηλαδή πέρσι η θερμοκρασία του νερού ήταν στους 11,3 βαθμούς και φέτος την αντίστοιχη χρονική περίοδο η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη είναι στους 13,7 βαθμούς. Έχουμε περίπου δυόμισι βαθμούς διαφορά στη θερμοκρασία, αύξηση που θα έχει ανάλογες συνέπειες στην υδρόβια ζωή».

Η υπερσυγκέντρωση ψαριών
Στη νότια παραλία παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ψαριών, τα λεγόμενα τσουκάνια, δηλαδή τα γριβάδια ενός ή δυο ετών, φτάνουν στην όχθη όπου η περιεκτικότητα του οξυγόνου είναι μικρή και το ίδιο και ο χρόνος ζωής τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο παρατηρούνταν και πάλι το φαινόμενο όχι όμως τόσο έντονο. Επίσης, όπως είπε ο κ. Σαββόπουλος, «στις πλάτες των ψαριών παρατηρείται μια λεύκη που θα πρέπει να ελεγχθεί εργαστηριακά για να βρεθεί σε τί οφείλεται από τους ειδικούς στο ΑΠΘ. Πολύ πιθανό να συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και τον συνωστισμό τόσων ψαριών. Ενδεχομένως να μη σημαίνει αναγκαστικά πως έχουν προσβληθεί από κάποια νόσο». Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες εργάζονται για να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το φαινόμενο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *