Thursday , 25 April 2024

Καταγγελία εργαζομένων ΑΧΕΠΑ : “Από την περασμένη Κυριακή νοσηλεύεται ένας ασθενής διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο COVID-19! Έχουν μείνει χωρίς τροφή ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε μόνοι τους”

Σοφία Ξανθοπούλου

Τον δικό τους αγώνα δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό απέναντι στην πανδημία και τη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού. Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες τριτοκοσμικές όσον αφορά στις συνθήκες νοσηλείας ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Πριν από λίγο, μιλώντας στο thesseconomy ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Μπάμπης Κοροξενός αποκάλυψε ότι “ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο COVID-19. Το έχουμε καταγγείλει στο υπουργείο Υγείας και στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Φανταστείτε να ζήσουμε αυτό που έγινε πριν από λίγες μέρες στον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ όπου πέθανε ένας 78χρονος επειδή ο διπλανός του τού  αφαίρεσε τον αναπνευστήρα, επειδή τον ενοχλούσε ο θόρυβος;;; Σαφώς και το απευχόμαστε, απλώς επισημαίνουμε τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ”.

Την ίδια ώρα, από χθες το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες μιας ηλικιωμένης που νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας γεμάτη με αίματα καθώς διότι έσπασε η “πεταλούδα” και έχει μείνει για αρκετή ώρα αβοήθητη.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι “η υποστελέχωση και πίεση του ΕΣΥ οδήγησε εδώ στις ελλιπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. Η φροντίδα των ασθενών είναι ελλιπής. Έχω δει τους ανθρώπους που φορούν την ειδική στολή να είναι μούσκεμα. Όπου μπορούν τρέχουν να προλάβουν τα περιστατικά. Όπου δεν μπορούν δεν σιτίζονται μέσα στο νοσοκομείο.
Το “όπου μπορούν» πηγαίνει στο ότι δεν υπάρχουν πια οι βοηθοί θαλάμων, να σιτίζουν και να καθαρίζουν τους ασθενείς. Βολεύτηκε το ΕΣΥ από τους συνοδούς των ασθενών. Ο ρόλος του συνοδού θαλάμου ήταν ουσιαστικός. Το νοσοκομείο πρέπει να επαφίεται δηλαδή στον συνοδό του ασθενή; Ο συνοδός πρέπει να έρχεται μόνο για να βλέπει τον ασθενή. Όχι να τον διαχειρίζεται”.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννακός μιλώντας στο thesseconomy τόνισε ότι “δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν σε 40 ασθενείς. Ξεκινάς από τον πρώτο και πας στον τελευταίο μετά από 4 – 5 ώρες. Οι παθολογικές έχουν γεμίσει ράντζα. όλοι είναι διατεταγμένοι σε κορωνοϊό. Δεν προλαβαίνουν οι λιγοστοί νοσηλευτές να φροντίσουν γρήγορα όλα τα περιστατικά. Το χειρότερο από όλα είναι εκείνοι που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Είχαμε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας διασωληνωμένο με κορωνοϊό σε κοινό θάλαμο. Δεν υπάρχει προσωπικό. Το χειρότερο οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν την κατάλληλη περιποίηση. Έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και έχουν φύγει οι 4.000 μόνιμοι. Προσλήφθηκαν 8000 έκτακτοι που δεν έχουν όμως την εμπειρία των μονίμων που έφυγαν. Μια  νοσηλεύτρια  αντιστοιχεί σε 30-40 άτομα χωρίς κορωνοϊό και αν κάποιοι χρειάζονται ατομική περιποίηση δεν μπορούν να την έχουν”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ με αφορμή την εικόνα της αβοήθητης ηλικιωμένης που κάνει το γύρο των social media επεσήμανε ότι “δεν ξέρω αν αφήνουν σε μας να αιμορραγούν. Ξέρω όμως ότι έχουν μείνει χωρίς τροφή ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε μόνοι τους. Οι λόγοι είναι πολλοί”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *