Thursday , 28 March 2024

Καταδίκη από το Εφετείο των πρώην CEO της θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα

Το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζον ως  Εφετείο απέρριψε τις εφέσεις που άσκησαν δύο πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε., θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα, κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους πέρυσι για συντονισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιδίκου της εταιρείας “Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης”.

Τον Ιούνιο του 2018, οι διευθύνοντες σύμβουλοι με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού κατά τα έτη 2011-2014 βάσει του άρθρου 44 του Νόμου 3959/2011. Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Heineken τα οποία εμπλέκονταν πριν από το 2011 απέφυγαν πιθανή ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που έκρινε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη εφάρμοζαν εν γνώσει τους πρακτικές αποκλεισμού και αποκλειστικότητας εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των ανταγωνιστών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των προϊόντων της Heineken στην ελληνική αγορά ζύθου.

Η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια της επίσης καταδικαστικής απόφασης που δημοσιεύθηκε το 2015 από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) η οποία έκρινε ότι η θυγατρική της Heineken καταχράστηκε, για διάστημα άνω των 15 ετών, τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, εφαρμόζοντας παράνομες εμπορικές πολιτικές κατά παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού. Η ΕΕΑ επέβαλε πρόστιμο-σταθμό ύψους 26,7 εκατομμυρίων ευρώ στηριζόμενη στα συντριπτικά στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια 12ετούς έρευνας, τα οποία κατέδειξαν ότι η Heineken εφάρμοζε εσκεμμένη και στοχοθετημένη στρατηγική που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό ανταγωνιστών της από χονδρεμπόρους, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και πρατήρια λιανικής.

Η θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα παράγει και διανέμει, μεταξύ άλλων τις μπύρες Heineken, Amstel, Alfa, Bios5, Fischer και Mamos.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε, ενώπιον του Δικαστηρίου του Άμστερνταμ, αγωγή αποζημίωσης άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, επικαλούμενη ιδίως “τη μέγιστη ευθύνη της μητρικής εταιρίας στη ζημία που υπέστη, λόγω των, επί σειράς ετών καταχρηστικών πρακτικών που εφαρμόστηκαν υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου Heineken, από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην ελληνική αγορά ζύθου”. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ανέφερε τα εξής: “Αυτή η απόφαση είναι μία ακόμη ήττα και ένα ακόμη δριμύ κατηγορητήριο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Heineken NV, η οποία φέρει την τελική ευθύνη για τις θυγατρικές της παγκοσμίως. Παραμένουν σε κατάσταση συλλογικής άρνησης των παραβάσεων αυτών – ενώ ο πρόσφατος συμβιβασμός της Heineken με τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ για ανάλογα αντιμονοπωλιακά ζητήματα αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη. Η Heineken θα πρέπει εν τέλει να πληρώσει το τίμημα για τις διαρκείς και συστηματικές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές της στην Ελλάδα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *