Friday , 29 March 2024

«Καταστραφήκαμε, αυτή τη στιγμή είμαστε άνευ αντικειμένου», κραυγή απόγνωσης από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γούνας Καστοριάς

Η Καστοριά, κέντρο υπεραιωνόβιας βιομηχανίας γούνας στην Ελλάδα και τελευταίο εναπομείναν κέντρο παραγωγής της στην Ευρώπη, εξακολουθεί να διανύει τη χειρότερη περίοδο στο χώρο του εμπορίου εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας –Ουκρανίας. «Το πρώτο χτύπημα το δεχτήκαμε από τον κόβιτ. Το ξεπεράσαμε αυτό όπως μπορούσαμε», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας. Και προσθέτει: «Όμως τώρα πραγματικά μας κατέστρεψε ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας. Γιατί το είδος μας -ως γνωστόν- είναι είδος πολυτελείας και οι κυρώσεις που μπήκανε, μπήκανε πρώτα σε μας. Μας απαγορεύουν να πουλάμε. Πάνω από το 90% της παραγωγής μας έμμεσα ή άμεσα απευθύνεται στη ρωσική αγορά. Αυτή τη στιγμή μας απαγορεύουν να εξάγουμε στη Ρωσία, αλλά μας απαγορεύουν να πουλάμε έστω κι ένα παλτό λιανική πώληση σε Ρώσο υπήκοο. Εμείς καταστραφήκαμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε άνευ αντικειμένου».


Κλειστά μαγαζιά
Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Καστοριάς η γούνα απασχολεί περίπου το 35% των εργαζομένων της πόλης. «Το 100% των εργαζομένων είναι σταματημένο. Δεν δουλεύει το προσωπικό μας. Τα μαγαζιά μας είναι κλειστά. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχουμε αναστολές εργαζομένων σήμερα που μιλάμε», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.


Άνοιγμα και σε άλλες αγορές
«Προσπαθούμε να απευθυνθούμε και σε άλλες αγορές. Δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε το 90% της αγοράς μας. Δεν είμαστε ούτε παπούτσια, ούτε ρούχα ούτε μήλα. Πάμε εκεί που υπάρχει κουλτούρα. Οι σκανδιναβικές χώρες δεν φοράνε καθόλου γούνα, η Αγγλία επίσης. Στην Ευρώπη γενικά υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον. Η Αμερική είναι μία αγορά, αλλά ούτε το 10% της αγοράς δεν μπορεί να καλύψει. Και θέλει και συγκεκριμένα πράγματα», λέει ο κ. Τσούκας. Και συμπληρώνει «δηλαδή την Αμερική ολόκληρη μπορούν να την τροφοδοτήσουν 4-5 άντε 10 μαγαζιά της Καστοριάς ή της Σιάτιστας. Πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης στην αγορά της Κίνας δεν μπορούμε να μπούμε γιατί υπάρχουν δασμοί. Ένα παλτό που φεύγει από εδώ με 1.000 ευρώ εκεί ούτε κι εγώ δεν ξέρω με πόσες χιλιάδες ευρώ μπορεί να καταλήξει. Υπάρχουν εκεί άλλα προβλήματα. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι αγορές μας και τώρα αυτές οι δύο βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Μέτρα στήριξης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γουνοποιών δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση μας στήριξε πάρα πολύ και ευελπιστούμε να μας στηρίξει ακόμη παραπάνω. Εμείς δεν θέλουμε ούτε αναστολές εργαζομένων αλλά ούτε κι επιδόματα. Εμείς θέλουμε απλά να δουλέψουμε. Να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Και δεν απευθύνομαι στην ελληνική κυβέρνηση. Απευθύνομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υψώνει με φωνή απόγνωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *