Sunday , 12 May 2024

Καυσόξυλα: Τα πρώτα κρύα αύξησαν τη ζήτηση – Στα 137 ευρώ το κυβικό με τον ΦΠΑ – Χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με πέρσι

Πονοκέφαλος το κόστος της θέρμανσης και το φετινό χειμώνα. Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια που έπεσαν το περασμένο σαββατοκύριακο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας στρέφουν και φέτος τους καταναλωτές στα καυσόξυλα ως την πιο οικονομική λύση για θέρμανση το χειμώνα.

Η αγορά
Οι πληροφορίες για επικείμενη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις το ερχόμενο σαββατοκύριακο επισπεύδουν τις παραγγελίες για αγορά ξύλων μια και ο χειμώνας έκανε αισθητή πλέον την παρουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές φέτος είναι χαμηλότερες σε σχέση πέρσι. Όπως είπε στο thesseconomy.gr έμπορος καυσόξυλων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη «με τα πρώτα κρύα αυξήθηκε η ζήτηση όχι όμως και οι τιμές. Θεωρώ επίσης ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν όλο το χειμώνα. Όσον αφορά την παραγγελία αξίζει να πούμε ότι στο κυβικό αντιστοιχούν 13 σακιά ξύλα (αν ο καταναλωτής επιλέξει τη συσκευασία σε σακί) και κοστίζει 110 ευρώ που φτάνει μαζί με τον ΦΠΑ στα 137 ευρώ.

Οι κατηγορίες
Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου, «οι τιμές στο πεύκο είναι 110 ευρώ το κυβικό, στην οξιά 120 ευρώ, 130 στον δρυ και 140 ευρώ στην ελιά. Πέρσι οι τιμές ήταν 130 το πεύκο, 150 η ελιά και 140 ο δρυς, άρα φέτος είναι μειωμένες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο το παιχνίδι στην αγορά καυσόξυλων παίζεται στις κατηγορίες ‘στοιβαχτό’ και ‘χύδην’ κι εκεί πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής. Άλλη τιμή δηλαδή είναι στη μια κατηγορία και άλλη στην άλλη. Μπορεί να μπεις σε ένα μαγαζί και να σου πουν για παράδειγμα ότι έχει 120 ευρώ η οξιά και να μην είναι καθαρό κυβικό αλλά με κενά». Πάντως οι έμποροι καυσόξυλων συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προμηθευτούν τα καυσόξυλα του χειμώνα τώρα που οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα και πριν έρθουν τα κρύα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *