Thursday , 2 May 2024

Καύσωνας: H χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 5 αιώνων στην Ευρώπη – «Καίει» το έδαφος στη Λάρισα, στους 58 βαθμούς η θερμοκρασία στο θεσσαλικό κάμπο

Στο επίκεντρο ενός ισχυρού καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία βρίσκεται η Ευρώπη, όπως λένε πολλοί μετεωρολόγοι. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση του καιρικού μοντέλου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, τροφοδότησαν τις θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός την ώρα που στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος ξεπέρασε χθες τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασία εδάφους 58 βαθμών Κελσίου στις 11:48 χθες το πρωί, Παρασκευή 14/07, στο θεσσαλικό κάμπο, στο νομό Λάρισας. Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς οι συνθήκες είναι οι πλέον επικίνδυνες για την πρόκληση δασικών πυρκαγιών.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη μετατροπή του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στη Θεσσαλονίκη προχώρησε λόγω του καύσωνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης. Συγκεκριμένα σήμερα θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 08:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.:

-Το Επταπύργιο και ο Πύργος της Αλύσεως (Τριγώνιο)

-Το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

-Το Γαλεριανό ανάκτορο
Το Γενί Τζαμί σήμερα είναι κλειστό. Τα υπόλοιπα μνημεία της αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα είναι ανοιχτά σύμφωνα με το ισχύον ωράριο λειτουργίας.

Καθυστερήσεις στον ΟΣΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλουν για λόγους ασφαλείας να μπαίνουν περιορισμοί στις ταχύτητες των τρένων. «Η Hellenic Train λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθ’ όλο το 24ωρο, και ο ΟΣΕ με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων, είναι αναγκασμένος να επιβάλλει αναλόγως των συνθηκών περιορισμούς ταχύτητας με συνέπεια καθυστερήσεις. Ζητούμε την κατανόηση των επιβατών μας επειδή η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ευρώπη: Οικονομικές συνέπειες

Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη αναμένεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων, επηρεάζοντας τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η γεωργία, η διατροφική ασφάλεια και η ενεργειακή επάρκεια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο νέος καύσωνας προκαλεί διακοπές στα δίκτυα ενέργειας και στις μεταφορές, καθώς ένα κύμα ζέστης σκεπάζει την Ευρώπη από τη Γερμανία έως τα Βαλκάνια, ασκώντας πίεση στον ηλεκτρισμό, ενώ τα ποτάμια – κλειδιά, όπως ο Ρήνος και ο Ροδανός επηρεάζονται. Ο καύσωνας διαρκείας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή εκτός από σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες έχει και οικονομικές με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην. Οι σοδειές απειλούνται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν και οι τουρίστες δεν θέλουν να επισκέπτονται πια προορισμούς με καύσωνα.

Περσινές ζημιές
Πέρυσι, εξαιτίας των διαδοχικών καύσωνων στην Ευρώπη η παραγωγή αραβοσίτου ήταν κατά 16% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι σοδειές σόγιας και ηλιοτροπίων μειώθηκαν κατά 15% και 12%, αντίστοιχα. Σημαντικές ήταν οι ελλείψεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η χαμηλή στάθμη των νερών στους ποταμούς επηρέασε τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *