Wednesday , 1 May 2024

ΚΕΔΕ: «Να περάσει στους δήμους η διαχείριση των παραλιών»

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις «Κινήσεων πολιτών» στα νησιά και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Καβάλα) για απελευθέρωση των παραλιών από τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρελοκαθίσματα η ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της χρήσης των παραλιών από τους οικείους δήμους. Διότι όπως υποστηρίζει «δεν γίνεται οι δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για ουσιαστική αποκέντρωση κρατικής αρμοδιότητας και μεταφοράς της στους δήμους».

Τί υποστηρίζει
Όπως δηλώνει σε ανακοίνωσή της: «η ΚΕΔΕ και η αυτοδιοίκηση τάσσεται διαχρονικά υπέρ της χρήσης των παραλιών ως δημόσιου χώρου και παράλληλα υπέρ της λελογισμένης αξιοποίησής τους, της προστασίας τους από την υπερεκμετάλλευση και τις αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις καθώς και υπέρ της εφαρμογής των νόμων και του τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης. Η ΚΕΔΕ θεωρεί κρίσιμο και κομβικό σημείο το ότι η διαχείριση των παραλιών δεν αφορά μόνο το κεντρικό κράτος, αλλά και τους οικείους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν μέσα από τη διαχείριση τους το μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών τους κοινωνιών, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες».

Τί ισχύει σήμερα
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σχετικά με τη διαχείριση των ακτών από τους δήμους «σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σήμερα οι Κτηματικές Υπηρεσίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την παραχώρηση απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας και τη λήψη μέτρων προστασίας τους. Οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για να προβούν σε ελέγχους, αυτοψίες, επιβολή προστίμων ή και απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων. Και όταν γίνεται παραβίαση των όρων ή επέκταση του προς παραχώρηση χώρου, θα πρέπει να ενημερώνουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *