Friday , 3 May 2024

ΚΕΔΕ: Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος – Σε θέση μάχης Κυρίζογλου και Δούκας

Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Πολλές είναι οι διεργασίες και οι ζυμώσεις, ενώ τα προγνωστικά, παρόλο που μιλούν για φαβορί, δεν μπορούν να προσδιορίσουν- όπως είναι φυσικό- το αποτέλεσμα. Φαβορί ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η μάχη
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία είναι, ως γνωστόν, ο νυν πρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου με την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» -ΝΔ και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με την παράταξη «Αυτοδιοίκηση ΤΩΡΑ» -ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ. Θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ διεκδικεί και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελέτιδη. Επίσης κατεβαίνει και ο «Συντονισμός Αιρετών» (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με τη δήμαρχο Γαύδου Λ. Στεφανάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης Ν. Σακούτη που δεν διεκδικούν έδρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Οι υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη
Συνολικά 53 δήμαρχοι και 40 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν θέσει υποψηφιότητα στα τέσσερα ψηφοδέλτια. Από αυτούς πέντε δήμαρχοι και δύο δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκλεγμένοι σε δήμους της Θεσσαλονίκης. Με το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», εκτός από τον επικεφαλής Λάζαρο Κυρίζογλου είναι υποψήφιοι η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. Αντίστοιχα, στο συνδυασμό του Χάρη Δούκα συμμετέχουν ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Θανάσης Ζιώγας και Κορδελιού – Ευόσμου Κωνσταντίνος Σωτηράκης. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρίες Αράπογλου και Ανδρεάδου είναι οι δύο από τις τέσσερις γυναίκες δημάρχους που είναι υποψήφιες στα ψηφοδέλτια, με την τετράδα να συμπληρώνουν οι δήμαρχοι Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου που κατεβαίνουν στο ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα.

Τα διαδικαστικά
Να σημειωθεί ότι κάθε συνδυασμός πρέπει να περιλαμβάνει έως 30 δημάρχους και έως 15 δημοτικούς συμβούλους (σ.σ. υποχρεωτικά 1 δήμαρχο και έναν δημοτικό σύμβουλο), ενώ το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι δήμαρχοι και τα 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση συμμετέχουν 535 εκλέκτορες:
-Όλοι οι δήμαρχοι (332),
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (178).
-Όσοι διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διατηρούν την ιδιότητα αυτή (25).

Σενάρια -Προβλέψεις:
-Η παράταξη της ΝΔ ισχυρίζεται ότι έχει «κλειδωμένους» 310 εκλέκτορες της γενικής συνέλευσης (325 το 2019) και, άρα, εκλέγει σίγουρα 17 μέλη, ενώ πηγές της έλεγαν ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις (λευκό, αποχή αλλά και επιπλέον σύνεδροι που θα την επιλέξουν) να φτάσουν ακόμη και τα 20 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε εκλέξει 19 μέλη στο σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ, που έγιναν 20 μαζί με τον Κ. Μπακογιάννη που ως δήμαρχος Αθηναίων (ΔΕΝ -καθώς ήρθε ελάχιστες φορές στις συνεδριάσεις) συμμετείχε ex officio στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.
-Η συγκεκριμένη έδρα αυτή τη φορά προστίθεται στην παράταξη ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας συμμετέχει ex officio στο νέο ΔΣ, η οποία ξεκινάει, πλέον, από +1. Στην πλευρά Δούκα κατεβάζουν πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι έχουν βέβαιους μόλις 100 συνέδρους (σ.σ. άρα 5 μέλη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο), συγκρίνοντας τον αριθμό αυτό με τους έξι του ΠΑΣΟΚ στο απερχόμενο. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες διαρροές αποτελούν μόνο παιχνίδι εντυπώσεων καθώς:
α) Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση ΤΩΡΑ» περιλαμβάνει υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ (Καφατσάκη, Ελευθερίου, Ζαχαριάδης, Μπίρμπας) που έχει τρία μέλη στο απερχόμενο ΔΣ αλλά και της “Νέας Αυτοδιοίκησης” του Γ. Ιωακειμίδη (Ανδρούτσου, Μαυραγάνης), που έχει εκλέξει δύο μέλη στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Άρα, ο πήχης ανεβαίνει στο 11 και όχι στο 6.
β) Οι υπολογισμοί έμπειρων περί την ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για περίπου 160-170 εκλέκτορες (169 οι τρεις παρατάξεις το 2019), που σημαίνει 9 και υπό προϋποθέσεις έως και 11 μέλη στο νέο ΔΣ, χωρίς να συνυπολογιστεί ο Χ. Δούκας. Σημειώστε ότι εκτός ψηφοδελτίου Δούκα είναι η Νέα Αριστερά.
–Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει «κλειδωμένους» 15 εκλέκτορες (10 το 2019) και αναζητά ακόμη τρεις ώστε να φτάσει τους 18 που είναι το μέτρο, για να εκλέξει τον κ. Πελετίδη στο νέο ΔΣ. Η εκτίμηση είναι ότι θα τους βρει. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η παράταξη δεν καταφέρει να φτάσει το 18, ή έδρα πηγαίνει στην πρώτη, άρα στο συνδυασμό της ΝΔ, που με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκλέξει ακόμη και 20 μέλη στο νέο ΔΣ.
-Ο «Συντονισμός Αιρετών» πήρε το 2019 έξι ψήφους και θα επιχειρήσει να φτάσει σε αυτό τον αριθμό χωρίς να εκλέξει σύμβουλο στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *