Saturday , 4 May 2024

Κεντρική Ευρώπη: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χάος στις μετακινήσεις

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και ο παγετός έχουν… παραλύσει την Κεντρική Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις στη Νότια Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία. Προβλήματα υπάρχουν και σε αεροδρόμια όπου ανακοινώνονται σχεδόν κάθε μέρα ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω της κακοκαιρίας. Πάνω από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Τσεχία.

Γερμανία: «Πάγωσαν» τρένα και αεροπλάνα
Το χιόνι και ο πάγος ακινητοποίησαν τα γερμανικά τρένα και προκάλεσαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων, ιδίως στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Λόγω του χιονιού και του πάγου πολλοί άνθρωποι στη Νότια Βαυαρία δεν μπορούν ακόμη να παραλάβουν τα δέματα και τα γράμματά τους. Αυτό συμβαίνοει γιατί λόγω της κακοκαιρίας στη Γερμανία δεν μετακινούνται σχεδόν καθόλου τρένα και λεωφορεία και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών διανομής δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους.
Όμως για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: όπως για τους ταξιδιώτες- μεταξύ αυτών και Έλληνες- που έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Μονάχου, περιμένοντας για μέρες την πτήση τους. Εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο.

Μόναχο: Ακυρώνονται πτήσεις και δρομολόγια τρένων
Όταν το χιόνι καθαρίστηκε, το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι για λίγο – ώσπου ήρθε η παγοθύελλα και όλες οι πτήσεις έπρεπε ξανά να ακυρωθούν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή πολλοί επιβάτες μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, προκλήθηκε εκεί συμφόρηση. Επιπλέον, δεν υπήρχε η δυνατότητα μετακίνησης από το Μόναχο στη Φρανκφούρτη μέσω τρένου, καθώς ο κεντρικός σταθμός της βαυαρικής πρωτεύουσας δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Ακόμη, η εκ νέου λειτουργία των σιδηροδρόμων καθυστερεί, διότι σε πολλά σημεία των γραμμών το χιόνι και ο πάγος έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Μισό μέτρο χιόνι στη Δυτική Αυστρία
Στην Αυστρία και στην Ελβετία οι χιονοπτώσεις ανάγκασαν τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Ειδικά στη Δυτική Αυστρία οι επαρχίες του Τιρόλου και του Φόραλμπεργκ αύξησαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον συναγερμό, καθώς το ύψος του χιονιού έφθασε το μισό μέτρο κατά περιοχές, ενώ η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία OeBB ανακοίνωσε τη ματαίωση πολλών δρομολογίων λόγω της κακοκαιρίας.

Μπλακ-άουτ στην Τσεχία
Στην Τσεχία έκλεισαν επί ώρες αυτοκινητόδρομοι και δρόμοι λόγω της χιονόπτωσης, με τρένα και δημόσια μέσα μεταφοράς να ακυρώνουν δρομολόγια, ενώ πάνω από 15.000 νοικοκυριά επηρεάστηκαν από το μπλακ-άουτ.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Πράγα
Ο αυτοκινητόδρομος D1, που συνδέει την πρωτεύουσα Πράγα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπρνο, έκλεισε επί ώρες μετά από ατύχημα που προκάλεσε μποτιλιάρισμα 20 χιλιομέτρων. Τρένα υψηλής ταχύτητας και άλλοι συρμοί τράβηξαν λόγω της κακοκαιρίας χειρόφρενο στο νότιο τμήμα της Τσεχίας.

Χιονοθύελλες και στη Νότια Πολωνία
Χιονοθύελλες και κακοκαιρία έπληξαν και τη νότια Πολωνία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς σε δρόμους στην Κρακοβία και στο Βρότσλαβ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *