Friday , 26 April 2024

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη μόλις 1,76% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2019

Μόλις κατά 1,76% θα αναπτυχθεί φέτος το ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι του στόχου της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3%, εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη, αλλά για πολλοστή εκτίμηση φορέα, που σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, βλέπιυν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ακόη και η πιο αισιόδοξη μέχρι σήερα εκτίμηση, αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, ‘βλέπει’ ρυθμό ανάοτξης 1,95 για τη φετνή χρονιά.

Η παραπάνω εκτίμηση του ΚΕΠΕ αντανακλά τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδει με την εξέλιξη των ενσωματωμένων στοιχείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Ειδικότερα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (1,6% ) συνεχίστηκε και το πρώτο του 2019, με το ρυθμό να υποχωρεί στο 1,3%.Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση μεταξύ των επίσημων φορέων ήταν αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, που έκανε λόγο για ανάπτυξης 1,9% το 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *