Sunday , 28 April 2024

Κινητοποιήσεις ενόψει… της 87ης ΔΕΘ – «Φρούριο» η πόλη

Οι ανακοινώσεις των συνδικάτων- τα οποία καταδικάζουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει την υπογραφή του Άδωνη Γεωργιάδη- πληθαίνουν όσο πλησιάζει το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα που παραδοσιακά πραγματοποιείται το μεγάλο διεκδικητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με την έναρξη λειτουργίας της 87ης (ΔΕΘ), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι διαδηλώσεις
Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις. Την αυλαία των κινητοποιήσεων θα ανοίξει αύριο το πρωί (Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ στις 08:30 π.μ. το θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Κωσταντινουπόλεως 49) και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μέχρι στιγμής, επισήμως, έχουν γίνει γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις (είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πορείες: Στις 18:00 μ .μ.καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 17.30 μ.μ. διοργανώνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Επίσης στις 6.00 μ.μ. στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΕΚΘ-ΓΣΕΕ
Το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στο Άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν ραντεβού εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Θα πραγματοποιήσουν πορεία με σύνθημα «Εργασία και Πρόοδος με διάρκεια». Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες αγωνίζονται ενάντια στην ακρίβεια, για ΣΣΕ, για σταθερή και πλήρη εργασία, υγεία και ασφάλεια, για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις και παροχές, για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στο συλλαλητήριο με αιτήματα: τις αυξήσεις στους μισθούς 10%, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, το ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) για τα εργασιακά καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

Τα μέτρα της Τροχαίας
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στη Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος στα μέτρα θα είναι περίπου 3.500. Διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ, της ΟΠΚΕ και της Δράσης θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και drones θα εποπτεύουν την εξέλιξή τους και θα δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.