Friday , 29 March 2024

Κλ.Ρέγκλινγκ: Οι επιπτώσεις του Covid-19 θα μετρήσουν στην απόφαση για τα ελληνικά πλεονάσματα

Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην ελληνική οικονομία θα συνυπολογισθούν στην απόφαση του Eurogroup στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς αρκετά μπορεί να αλλάξουν για το τρέχον έτος και τα επόμενα δύο χρόνια. «Θα το κοιτάξουμε με μια νέα ματιά» λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνέντευξή του στη σημερινή “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”, τονίζοντας ότι αυτό ήταν μέρος ενός πακέτου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018.

«Βεβαίως, από τότε πολλές μεταβλητές έχουν αλλάξει. Μερικές προς το καλύτερο, μερικές προς το χειρότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα κάνουμε μία νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να μειώσει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το Eurogroup. Και αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τις συνέπειες που θα έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξουν αρκετά για το τρέχον έτος και για τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι το οικονομικό όφελος που έχει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών επιτοκίων των δανείων και της πολύ μεγάλης διάρκειάς τους είναι πολύ μεγάλο: «Το 2018, η Ελλάδα είχε όφελος περί τα 13 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της από τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό αντιστοιχεί στο 7% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ». 

Για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης σε περίπτωση εξωτερικών πιέσεων στο ελληνικό χρέος, τονίζει: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να εξετάσουμε κάτι τέτοιο. Μέχρι πρόσφατα οι αγορές έβλεπαν την Ελλάδα πολύ θετικά. Υπήρξε κάποια αναστροφή του κλίματος τις τελευταίες ημέρες λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον κορoνοϊό. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση παραμένει πολύ θετική σε σχέση με πριν από 3 μήνες, για παράδειγμα. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς με την έκδοση κρατικών ομολόγων με πολύ χαμηλά επιτόκια». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *