Tuesday , 30 April 2024

Κοζάνη: Στο… δρόμο 60 ιδιοκτήτες φορτηγών στα Σέρβια – «Θέλουμε δουλειά»

«Δεν μας ενδιαφέρει πού θα πάμε το λιγνίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης των Σερβίων Κοζάνης. Από χθες 60 φορτηγά παρατάχθηκαν στην είσοδο των Σερβίων. Οι ιδιοκτήτες τους ζητούν να επαναδραστηριοποιηθούν στη μεταφορά του λιγνίτη. «Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το Νοέμβριο» αναφέρουν με τη σύμβαση της ΔΕΗ και με τον ΑΗΣ Μελίτης να έχει σταματήσει. Η σύμβαση έληγε με την εξάντληση των αποθεμάτων.

«Τρεις φορές πληττόμενοι»
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Λουκάς Ζαρογιάννης μιλά για τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν. «Η εξαγωγή λιγνίτη γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες με σκοπιανά φορτηγά. Ζητάμε από τη ΔΕΗ να εφαρμόσει τη σύμβαση και να πάρει το κάρβουνο και στην Πτολεμαΐδα 5. Εν ολίγοις να συμμετέχουν οι φορτηγατζήδες των Σερβίων στη μεταφορά του λιγνίτη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να επιβιώσουν» . Πέρα από τη σύμβαση με τον ΑΗΣ Μελίτης που δεν τηρείται ζητούν δηλαδή να μεταφέρεται λιγνίτης στην Πτολεμαΐδα 5 που αντιστοιχεί στο 3% της ποσότητας που καίει. «Είμαστε τρεις φορές πληττόμενοι» τόνισε ο κ. Γιάννης Ζαρογιάννης. Μία με τη Γέφυρα, μια με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ που έχει φάει δεδουλεμένα των φορτηγατζήδων και τώρα με τη μεταφορά του λιγνίτη από τη ΜΕΤΕ στα Σκόπια με 70-80 σκοπιανά φορτηγά χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής από τους τοπικούς». Πρότεινε τη μεταφορά αυτή να την κάνουν οι ίδιοι μέχρι την Φλώρινα. Στο πλευρό τους τάσσονται αγρότες και η δημοτική αρχή Σερβίων.

Καταστροφικές οι συνέπειες για την περιοχή
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών διαμαρτύρονται και για την εγκατάλειψη από τη ΛΑΡΚΟ που έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με 800.000 να έχουν χαθεί από την περιοχή, τα έσοδα να έχουν δηλωθεί και να μην μπορούν να εκπέσουν. «Πρόκειται για τα απόνερα της απολιγνιτοποίησης» σημείωσε ο αυτοκινητιστής κ. Μιχαηλίδης. Και πρόσθεσε «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν νόμοι που ψηφίστηκαν για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Σύντομα θα καταντήσουμε πάρκινγκ γερόντων». Όπως επισημαίνουν «30 φορτηγατζήδες από την περιοχή έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά και ήδη πωλούνται φορτηγά αφού δεν υπάρχει δουλειά με το 60% του ΑΕΠ να βασίζεται στο ορυχείο του Προσηλίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *