Thursday , 2 May 2024

Κορονοϊός: Οριακή αύξηση 21% στα λύματα της Θεσσαλονίκης -Αύξηση των διασωληνώσεων, 40 νέοι θάνατοι

Έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα υπήρξε αύξηση 71% στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Eris, ενώ προ των πυλών είναι το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που έρχεται στη χώρα μας όπως όλα δείχνουν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, καταγράφεται μείωση της θετικότητας αλλά αύξηση των διασωληνώσεων και 40 νέοι θάνατοι από Covid19 την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Στην έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του φορέα για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 34/2023 (21 Αυγούστου 2023 – 27 Αυγούστου 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
-Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
-Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
-Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25.
-Καταγράφηκαν 40 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 64-97 έτη).

Παρουσία του ιικού φορτίου στα λύματα
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορονοϊού σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τέσσερεις από τις δέκα (4/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τέσσερεις από τις δέκα (4/10) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε δύο (2/10). Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (+36%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+21%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-55%), στο Ηράκλειο (-35%) και στην Ξάνθη (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-29). Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+3%) και στη Λάρισα (+8%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *