Friday , 19 April 2024

Κορωνοϊός: “Η χρήση της διπλής μάσκας δεν έχει νόημα αν γίνει λαθεμένα” λένε οι ειδικοί

Η πορεία προς την κανονικότητα εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό τονίζουν οι επιδημιολόγοι. Παρόλα αυτά, τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δίνουν τη δυνατότητα εφησυχασμού. Ο κλινικός φαρμακολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη τόνισε ότι “θα αναγκαστούμε να παρατείνουμε τα χρονικά όρια του λοκντάουν. Στο διάστημα των δύο εβδομάδων θα έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί, οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων”.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Διευθυντής Α’ παθολογικής ΑΧΕΠΑ, Παντελής Ζεμπεκάκης σημείωσε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες ευνοούν τον συγχρωτισμό των ανθρώπων που είναι ο νούμερο 1 σύμμαχος του κορωνοϊού.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ ο κ. Σπαντιδέας επεσήμανε ότι “αυτό προέκυψε από μια κλινική μελέτη που έδειξε ότι προστατεύει περισσότερο. Αλλά η σωστή χρήση της μονής μάσκας είναι αποτελεσματική. Στην Ελλάδα η χρήση ακόμη και της μάσκας δεν γίνεται σωστά. Η λαθεμένη χρήση της διπλής μάσκας δεν θα έχει κανένα νόημα. Πρέπει να εφαρμόζει σωστά και να μην επιτρέπει τη διέλευση αέρα”.

Από την πλευρά του ο κ. Ζεμπεκάκης σχολίασε ότι “σε συνθήκες συγχρωτισμού, το συστήνει και ο ΠΟΥ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ. Πρέπει να γίνεται αυτό για να αποφύγουμε τη διασπορά. Οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει κατά 90% αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Σχετικά με τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη είμαστε καλύτερα αλλά με ανοδική τάση. Έχουμε αύξηση 20% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι είναι 10 από 40 που είχαμε στο ΑΧΕΠΑ”.

Στο ερώτημα πότε θα αρχίσουμε να ζούμε πιο άνετα ο κ. Ζεμπεκάκης ανέφερε ότι “λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των εμβολιασμών, πιθανόν το καλοκαίρι ζήσουμε λίγο πιο άνετα με σαφή βελτίωση”.

Υπενθυμιζεται ότι η επιτροπή των ειδικών έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο μια ανεπίσημη σύσκεψη αναφορικά με το θέμα της χρήσης διπλής μάσκας και της αλλαγής δεδομένων που έχει προκύψει λόγω των μεταλλάξεων. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει αύριο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *