Saturday , 27 April 2024

“Κουρελόχαρτο” το τέλος επιτηδεύματος για την κυβέρνηση

Του Γ.Κατσιάνη

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του 2023, δεν θα υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί τελικά κατά 50% από την 1η Ιανουαρίου 2024 για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εμφανίσουν εισοδήματα πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο των 10.920 ευρώ.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε θα υπάρξει οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να ισχύσουν τελικά εισοδηματικά κριτήρια.

Τρεις διαφορετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ένα ζήτημα που αφορά την μείωση του τέλους επιτηδεύματος από τα 650 (σ.σ. που είναι σήμερα) στα 325 ευρώ.

Ποιά είναι η απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία;

Κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ από το συνολικό δημοσιονομικό όφελος των 850 εκατ. ευρώ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά καταδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία κάποιοι νομοθετούν, αδιαφορώντας για την ουσία των μέτρων και επενδύοντας στον εισπρακτικό τους χαρακτήρα.

Άλλο ένα σημάδι που δείχνει μια κυβέρνηση να απομακρύνεται από την πραγματικότητα, ανήμπορη να κατανοήσει τα δεδομένα της αγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *