Saturday , 4 May 2024

“Κουρεμένη” χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις υπόσχεται το πρόγραμμα “Ερευνώ-Καινοτομώ”

Του Γ.Κατσιάνη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους επιχειρηματίες των εταιρειών τεχνολογίας ο “κόφτης” που υπάρχει στο πρόγραμμα “Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027” του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο κοινοτικό πρόγραμμα θα πρέπει ο προϋπολογισμός της στην αίτηση χρηματοδότησης “να μην υπερβαίνει το υποπενταπλάσιο (20%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για παράδειγμα αν μια επιχείρηση έχει υψηλότερο κύκλο εργασιών 100.000 ευρώ, τότε η χρηματοδότηση που θα λάβει από το “Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027” δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 20.000 ευρώ.

“Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τέτοια ποσά μια επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη έρευνα και γι’ αυτό ζητάμε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στη χρηματοδότηση για τις μικρότερες επιχειρήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος, Θεόφιλος Μυλωνάς.

Να σημειωθεί ότι από δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο “Ερευνώ-Καινοτομώ” οι εξωχώριες (offshore) και οι προβληματικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *