Thursday , 28 March 2024

Κτηματολόγιο: Λήγει σήμερα η προθεσμία για 13 περιφερειακές ενότητες

Προθεσμία έως σήμερα έχουν οι πολίτες για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων ατομικής ιδιοκτησίας σε δεκατρείς περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κτηματολογίου για τις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων. Μέχρι στιγμής, οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Ελληνικού Κτηματολογίου για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων. Ήδη η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει τις 700.000 για τις περιοχές που η προθεσμία τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους.

Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *