Friday , 19 April 2024

Κτηνοτρόφοι σε Γεωργαντά: “Τα νέα σχέδια βελτίωσης ήρθαν να αποτελειώσουν τον πρωτογενή τομέα”

Του Γ. Κατσιάνη

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπολύει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με αφορμή τα νέα Σχέδια Βελτίωσης.

Ειδικότερα, με επιστολή του ο ΣΕΚ τονίζει ότι τα σχέδια βελτίωσης “ήρθαν να αποτελειώσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή καθώς είναι όχι μόνο πρόχειρα γραμμένα και υπολογισμένα, αλλά και ανούσια αφού δεν θα προσφέρουν καμία αλλαγή στην ήδη δύσκολή κατάσταση”.

“Ο εκσυγχρονισμός πρόχειρων καταλυμάτων δεν είναι επιλέξιμος, η περίφραξη βοσκοτόπων δεν είναι επιλέξιμη, η μόρφωση αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είναι επιλέξιμη. Για τι βελτίωση μιλάμε ακριβώς;”, αναρωτιέται ο Σύνδεσμος ενώ επισημαίνει ότι το σχέδιο βελτίωσης δεν δίνει δικαίωμα ούτε αγοράς νέου ζωικού κεφαλαίου.

“Πως θα βελτιώσει κάποιος το κοπάδι του αν δεν πάρει γενετικά επιλεγμένα ζώα για αύξηση παραγωγής;”, ρωτά ο ΣΕΚ ενώ κάνει αναφορά και στο κόστος του εξοπλισμού.

“Η αγορά μηχανημάτων για κατεργασία εδάφους δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 45.000 ευρώ και των πολυμηχανημάτων τις 60.000 ευρώ. Έχει δει άραγε το Υπουργείο τις τιμές των μηχανημάτων σε τι επίπεδα έχουν φτάσει;”, επισημαίνει με νόημα ο Σύνδεσμος και ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο www.ependyseis.gr λήγει στις 16/05/2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *