Friday , 26 April 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποτελεί παρακαταθήκη για την χώρα η κατάκτηση του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων»

Του Γ. Κατσιάνη

Την διαβεβαίωση ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση. Δεν γίνεται να θεωρούμε τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας ως υπεύθυνες για τις φωτιές», τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «μικρόψυχη» την κριτική που έγινε για την πολιτική των εκκενώσεων.

«Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα σπίτια και τα δένδρα ξαναγίνονται, οι άνθρωποι δεν ξαναγυρίζουν πίσω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι αποτελεί παρακαταθήκη για την χώρα «η κατάκτηση του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων».

Σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πυρόπληκτους, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι μέσα σε λίγες ημέρες  κατατέθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr 1735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις 10,5 εκατ. ευρώ.   

«Επίσης, έχουμε ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή θωράκιση  και να βοηθήσουμε την αναγέννηση των δασών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι ειδικότερα για την Εύβοια θα υπάρξουν «ειδικές παρεμβάσεις για τους 1.000 ρητινοπαραγωγούς, με την κατάρτιση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, επταετούς διάρκειας».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί θεμελιώδη δομική αλλαγή η υπαγωγή  των δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος «και όχι στις αποκεντρωμένες περιφέρειες, όπως ισχύει σήμερα».

«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη και θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδας που θα επιχειρεί μέσα στα δάση. Θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες», τόνισε ο πρωθυπουργός.                                                                                                                                                                                                                        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *