Friday , 29 March 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μια συλλογική κατάκτηση της χώρας, δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες»

Του Γ. Κατσιάνη

Την πολιτική των εκκενώσεων που εφαρμόστηκε κατά την διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η κουλτούρα των εκκενώσεων αποτελεί μια συλλογική κατάκτηση της χώρας», τόνισε και έκανε λόγο για «χυδαία σπέκουλα» που χτίστηκε στα social media γύρω από το ζήτημα των εκκενώσεων.

«Προτεραιότητα μας ήταν η οργάνωση μιας υποδομής, όπως το 112 για την εκκένωση περιοχών από φυσικά φαινόμενα, την οποία δεν διαθέτουν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στο θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών.

«Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας, καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες, μεταξύ των οποίων και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Ωστόσο, δεν καταφέραμε να καθαρίσουμε τα βασιλικά κτήματα (Τατόϊ)», επισήμανε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως η συγνώμη που ζήτησε «σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση».

«Είναι μια προωθητική δράση για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και έχουμε πάρει μαθήματα. Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη σε πρόσωπα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», σημείωσε.

Ανεμογεννήτριες και πρόωρες εκλογές

Όσον αφορά τα σενάρια που ήθελαν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες» και επανέλαβε πως οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες ενώ διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Θα ήταν μια ένδειξη αδυναμίας μια τέτοια επιλογή. Η οικονομία θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν υιοθέτησε την έκθεση Γκολντάμερ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να διαβάσει την έκθεση.

«Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολλά από τα σημεία της έκθεσης, Για παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει ότι πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται με ανέμους ως και 4-5 μποφόρ ενώ δεν αποδέχεται την θεοποίηση των εναέριων μέσων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *