Friday , 29 March 2024

Κυρ.Μητσοτάκης: “Από το 2023 οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν”

Από το 2023 οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.

“Εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο με βάση τους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους” πρόσθεσε σχετικά και χαρακτήρισε “απάτη” την πρόταση από κόμματα της αντιπολίτευσης η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται κανονικά, αλλά μόνο για την εκλογή τριών από τους 300 βουλευτές.

«Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το Συνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές.

Ο Έλληνας προωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση και σε άλλα θέματα που απασχολούν την ομογένεια και επισήμανε σχετικά: “Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης, θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *